Vítězkou minulého kola se stala s receptem na Kapří hranolky Dana Máčková.

„Hranolky z kapra jsou dobré. U nás doma jsme je začali dělat na Štědrý den místo klasicky obalovaného kapra. Kapr je chutnější a bramborový salát jako příloha se velice hodí," připojila komentář k receptu čtenářka.

Menu Ústeckého deníku tento týden připravoval kuchař Václav Svoboda.

„Recept na Kapří hranolky hodnotím velmi kladně. Je to dobré. Musím však podotknout, že návštěvníky restaurace moc nelákají. Nejsou na takto připravovaného kapra zvyklí," řekl Svoboda.

Jako příloha ke Kapřím hranolkům se podávala bramborová kaše, oblohu tvořil ledový salát navrch s rajským, vše posypané nasekanou petrželkou.

Hostům se při pohledu na jídlo doslova sbíhaly sliny.

„Vypadá to dobře, kuchař bude kreativní a je vidět, že si pohraje i se vzhledem jídla. Je to krásně pikantní, takhle dobře připraveného kapra jsem dlouho nejedl. Nejprve jsem dlouho zvažoval, jestli si kapra objednám, ale udělal jsem dobře. Ničím bych recept nevylepšil. I příloha bramborová kaše je dobře zvolená. Musím přiznat, že jsem si pochutnal," nešetřil chválou host Vít Bečvář.

VÍTĚZNÝ RECEPT: Kapří hranolky

Tento týden kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen pod vedením kuchaře Václava Svobody připravoval recept čtenářky Dany Máčkové Kapří hranolky.Suroviny: 600 g filet kapra, olej, miska sójové omáčky, zázvor mletý, 3 stroužky česneku, sůl, kmín mletý, paprika sladká, 30 g škrobové moučky, 50 g hladké mouky

Postup: Filet nakrájíme na stejně dlouhé kousky. Z lisovaného česneku, koření a sójové omáčky vytvoříme marinádu. V té promíchané hranolky masa necháme odležet. Následně je obalíme ve směsi hladké mouky, papriky a škrobové moučky. Smažíme v rozpáleném oleji. Necháme okapat na ubrousku.

Dana Máčková

SOUTĚŽNÍ RECEPTY: Hlasujte, co budeme vařit příště

Božské kotletky

Suroviny: 4 vepřové kotlety, cibule, jablko, 2 stroužky česneku, olej, máslo, 200 g strouhaného sýru, lžička mleté papriky, 2 vejce, 2 plátky slaniny, koření.

Postup: Z oleje, česneku a koření připravíme marinádu, kotlety do ní naložíme a necháme uležet. Připravíme si pekáček, který vymažeme máslem, na dno vyskládáme plátky slaniny, na ni dáme na kolečka nakrájenou cibuli, dále marinované maso a na kolečka nakrájené oloupané jablko bez jadřince a přelijeme promíchanou směsí vajec, strouhaného sýra a mleté sladké papriky. Dáme zapéct do trouby.

Karla Poláčková

Kuře Kanada

Suroviny: 4 kuřecí čtvrtky, 100 g anglické slaniny, 2 cibule, špetka soli, grilovací koření, olej, hladká mouka, 4 lžíce worchestrové omáčky a sójové omáčky, lžíce solamylu, 4 stroužky česneku, 1/2 l vody.

Postup: Opečeme na plátky nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou na kostičky anglickou slaninu a také opečeme. Čtvrtky kuřete osolíme, obalíme v mouce, kterou jsme promíchali s trochou grilovacího koření. Takto připravené opečeme na cibulovém základě. Z vody, obou omáček, česneku, solamylu umícháme marinádu. Opečené kuře zalijeme marinádou a dáme péci. Pečeme a podle potřeby přeléváme marinádou.

Jiří Souček

Bůčkové kostky v pivním těstíčku

Suroviny: 400 g libového vepřového bůčku, lžička drceného kmínu, lžička soli, 250 ml piva světlý ležák, 100 g hladké mouky, 50 g olomouckých tvarůžků, špetka soli a pepře, rostlinný olej.

Postup: Vepřový bůček nakrájíme na kostky asi 3×3 cm, osolíme, opepříme a vetřeme drcený kmín, necháme odležet. Z piva, hladké mouky, jemně strouhaných olomouckých tvarůžků vymícháme hladké těstíčko, osolíme jej a opepříme. Kostky napícháme na párátka a obalíme v těstíčku. Smažíme ve vysokém oleji pozvolna dozlatova. Po usmažení necháme na papírovém ubrousku okapat.

Jaroslav Kolebouh