Nejprve jsem se zhrozila, když jsem ten recept viděla. Nakonec to dopadlo dobře a zákazníci si menu Ústeckého deníku objednávají. To byla slova kuchařky restaurace Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu Ivany Derynkové, se kterou čtenáři Ústeckého deníku každý týden vaří.
Vítězkou minulého kola se stala Jarmila Pechanová s receptem na kotlety na citronu a majoránce. „Recept jsem si přivezla z dovolené v Chorvatsku. Moc jsme si na tom s rodinou pochutnali. Kombinace citronu a majoránky dají kotletám zvláštní chuť," připsala k receptu čtenářka.
Ivana Derynková, která tento čtvrtek menu Ústeckého deníku připravovala, řekla, že jde o jednoduchý recept. „Příprava není složitá. Jako přílohu jsme zvolili opečené brambory. Na dochucení jsme připravili bylinkové žervé z tymiánu, rozmarýnu a petržele. Dnešní recept bych zařadila do italské kuchyně," uvedla Ivana Derynková.
Návštěvníci restaurace Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu si nemohli jedinečnou chuť kotlet vynachválit. Pavel Tokárský označil menu Ústeckého deníku za kulinářský zázrak. „Je to výborné. Maso je krásně šťavnaté a bylinky ho krásně okořenily. I příloha je dobře zvolená. Dip se kuchařům povedl. Jedním slovem lahoda," hodnotil Tokárský.
Další, kdo si kotlety na citronu a majoránce objednal, byla Marcela Hefferová. „U masa jsem čekala, že bude výraznější chuť bylinek. Dip je výborný, brambory jsou fajn. Celkově bych to ohodnotila jako dobré polední menu," řekla Hefferová.
Do třetice všeho dobrého chválil návštěvník Kamil Koska. „Chutná mi to. Kdyby byly kotlety připravované na grilu, určitě by byly ještě lahodnější. Dovedu si to představit jako dobrý recept na letní grilovačku, k tomu křen, kečup, dip a chleba. Zapít to dobrým pivem a nemá to chybu," rozpovídal se Koska.
Vítězný recept: Kotlety na citronu a majoránce
Suroviny: 4 vepřové kotlety, 1/2 citronu, majoránka, sůl, tuk na vymazání
Postup: Z citronu vymačkáme šťávu, poté si připravíme majoránku. Kotlety naklepeme, osolíme a z obou stran poměrně hojně ocitronujeme a rovněž hojně posypeme majoránkou, asi tak 2 špetky na každou stranu kotlety. Vložíme do pekáčku s rozpáleným tukem a za mírného podlévání pečeme asi 45 minut. Při servírování podlijeme kotletu šťávou z pekáčku.
Jarmila Pechanová
Soutěžní recepty: Hlasujte, co budeme vařit příště
Játra na mandlích
Suroviny: 500 g vepřových a drůbežích jater, balíček mandlí a burských oříšků, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 dcl červeného vína, olej, sůl, pepř, hladká mouka.
Postup: Játra nakrájíme na řízky. Cibuli a česnek nakrájíme natenko. Na rozpálený olej dáme cibuli a orestujeme do zlatova. Když ale začne pěnit, přidáme mandle, buráky a česnek. Když je cibule zlatavá, přidáme játra a necháme orestovat. Potom přidáme červené víno a trochu pepře. Přiklopíme pokličkou a necháme 15 20 minut dusit, poté přidáme vývar a vaříme asi 20 minut. Na závěr osolíme a zahustíme podle potřeby a ještě chvíli povaříme. Kdo má rád pikantnější, může přidat ještě 2 lžičky plnotučné hořčice a trochu chilli.
Romana Malečková
Špekové knedlíky od Zděndy
Suroviny: 10 rohlíků, 3 vejce, 30 dkg špeku, sůl, 3/8 l mléka, 5 lžic hrubé mouky
Postup: Rohlíky nakrájíme na kostičky. Poté rozškvaříme špek. Smícháme rohlíky, vejce, vlažný špek, sůl a mléko. Necháme odpočinout, pak přimícháme mouku. Uděláme knedlíky a dáme je vařit. Když servírujeme na stůl, podáváme je s osmaženou cibulkou a kysaným dušeným zelím.
Marcela Drbová
Uzené maso v kysaném zelí
Suroviny: 500 g uzeného masa, sklenice kysaného zelí, celý pepř, plechovka rajského protlaku, sůl, tuk na vymazání pekáče
Postup: Kysané zelí překrájíme, uzené maso nakrájíme na plátky. Pekáč vymažeme tukem, vyložíme střídavě vrstvou zelí, vrstvou uzeného masa, přidáme celý pepř a končíme vrstvou zelí. Zalijeme vodou s rozmíchaným protlakem a v troubě zvolna dusíme doměkka.
Kateřina Brejlová