Výrazná kořenící směs zaujala strávníky v restauraci Sport Pub, když si objednali vítězný recept Ústeckého deníku: Kuře po gruzínsku.

„Je to výborné, protože tam cítím výrazné zajímavé aroma a chuť," usmála se Jana Horáková, která si recept od Lady Prokůpkové objednala.

Co je adžika?Je to kořenící směs obsahující česnek, koriandr, papriku, chmeli-suneli, kopr a sumah. Receptura a složení tohoto koření se zrodilo na Kavkazu Gruzie, kde se používá dodnes jako pasta či hořčice. Oblíbená je také v Rusku a dalších zemích bývalého SSSR. Typická je tmavě červená až karmínová barva. V jiných částech světa je adžika známá jako drcený prášek. Je vhodná k dochucování drůbeže nebo jehněčího masa, kterému dodá zvláštní aromatickou chuť a vůni.

Tou zajímavou chutí měla na mysli kořenící směs adžika. „Moc jsme ho tam nedávali, protože to je hodně výrazné. Já osobně to koření moc nemusím, ale například moje maminka ho používá do omáčky ke svým nokům," uvedla kuchařka z restaurace Sport Pub Ivana Derynková na adresu adžiky.

Samotný recept se jí zamlouval. „Jde o takové typické ruské jídlo, které se vyznačuje specifickou kombinací papriky, rajčat a vína. Ještě zelí tam chybí," dodala s úsměvem.

Víno do receptu dali suché bílé.

Jídlo si objednal i vousatý muž ve středních letech.

„Nic jiného mě v jídelním lístku nezaujalo, ale určitě jsem s kuřetem po gruzínsku neprohloupil. Není to obvyklé jídlo, má to zvláštní chuť, chutná mi to," dodal muž, který se nám představil jako pan Jan.

Pošlete nám i vy svůj recept, my ho zveřejníme a na webu usteckydenik.cz každý týden hlasujeme o ten nej.

Ten následně v restauraci Sport Pub uvaříme a tomu, kdo nám recept zaslal, dáme poukázku v hodnotě 300 korun na útratu v restauraci na Zimním stadionu.

VÍTĚZNÝ RECEPT: Kuře po gruzínsku

„Koření adžika jsme tam moc nedávali, protože to je hodně výrazné,“ uvedla kuchařka z restaurace Sport Pub Ivana Derynková.Suroviny: 1/2 kg kuřecích špalíčků, cibule, česnek, rajče, pálivá paprička, zelená paprika, vejce, 1 dcl bílého vína, sůl, sůl pepř, koření adžika, šťáva z limetky.

Postup: Kuřecí špalíčky opečeme na oleji ze všech stran dorůžova, do hrnce přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, 4 stroužky na plátky nakrájeného česneku, osolíme a osmahneme dozlatova. Poté podlijeme 1 dcl bílého vína a dusíme doměkka. Před podáváním pokapeme limetkovou šťávou. Zdobíme plátky z natvrdo vařeného vejce, nakrájeným rajčetem, cibulkovou natí nebo okurkou.

Lada Prokůpková

SOUTĚŽNÍ RECEPTY: Hlasujte, co budeme vařit příště

Hovězí na kari koření

Suroviny: 30 dkg zadního hovězího, 2 malé brambory, vývar, 2 lžičky solamylu, 2 PL oleje, 1 cibule, 1 2 papriky, 2 lžičky kari koření, 1 rajče, sůl.

Postup: Brambory pokrájejte na tenčí kolečka a vařte 5 min. Cibuli očistěte, nakrájejte nadrobno a osmahneme na oleji. Přidejte papriku na kostičky a za stálého míchání osmahněte, až je paprika skoro hotová. Dejte do misky. Na pánev přidejte olej, maso nakrájené na tenké nudličky a kari koření. V misce smíchejte vývar, solamyl a sůl a omáčku nalijte do pánve a vařte, dokud maso nebude měkké. Přidejte směs cibule a papriky, uvařené papriky a rajčata nakrájená na kostičky a povařte.

Dan Jakš

Vepřové řízky s bramborovým ježkem

Suroviny: 50 dkg brambor, 50 dkg vepřového karé, 2 mrkve, 2 petržele, 250 ml bílého jogurtu, 250 ml šlehačky, 10 dkg polohrubé mouky, 2 vejce, sůl, pepř, olej.

Postup: Maso nakrájíme na řízky, jemně naklepeme, osolíme, opepříme, dáme na olej a osmahneme. Hotové maso vyjmeme, do výpeku dáme nastrouhanou mrkev a petržel, podlijeme vodou a podusíme. Nakonec přidáme jogurt, šlehačku a necháme sevřít. Nastrouhané brambory osolíme, přidáme vejce, mouku a třeme. Do rozpáleného oleje vkládáme polévkovou lžící bramborové těsto. Vysmažením nám vznikne ježek.

Dana Malá

Římské kuře

Suroviny: 8 vykostěných kuřecích stehen, 4 lžíce olivového oleje, sušené chilli papričky, 2 cibule na kolečka, 2 stroužky česneku, 2 červené papriky, 2 žluté papriky, 1 dcl bílého vína, pepř, sůl a hrst bazalkových listů.

Postup: Ve velké pánvi na smažení rozehřejeme olej. 5 minut na něm smažíme cibuli, žluté a červené papriky, česnek a chilli. Do pánve vložíme kuřecí stehna a přitiskneme je ke dnu, aby se maso rychleji zatáhlo. Smažíme 5 minut. Přidáme víno a podle chuti opepříme a osolíme. Zakryjeme a na mírném plameni dusíme 15 minut. Přilijeme ještě trochu vína. Před servírováním vmícháme do hotového jídla bazalku.

Ondřej Petráš