Krásně křehké maso. Přesně tak hodnotil recept „kotlety na pórku" návštěvník ústecké restaurace Sport Pub Emil Sedláček. „Zaujala mě ta kombinace s pórkem a musím říci, že se jídlo velice vydařilo," usmál se spokojený strávník.
Právě recept „kotlety na pórku" od Marie Metlové vyhrál v hlasování Ústeckého deníku mezi čtenáři na internetu. Čtenářka za to od nás dostává kupon v hodnotě 300 korun na večeři v restauraci na zimním stadionu.
Na kotletách si pochutnal i Karel Prach. „Pórek mám rád, ale nesmí být měkký. Tady byl akorát a pěkně výrazný. Cítil jsem tam i kari, dobré," upřesnil návštěvník Sport Pubu.
Recept připravila kuchařka Ivana Derynková, která uvedla, že šlo o minutku.
„Jídlo je dobré, jen jsme museli upravit poměr koření. Čtenářka doporučovala celkem čtyři druhy: orientální, grilovací, na gyros a ještě kari. To už by bylo příliš. Proto jsme dali hlavně kari, trochu grilovacího a maličko koření na gyros. Orientální jsme úplně vynechali," upřesnila Ivana Derynková a sdělila, že uvařili 40 porcí. Před dvanáctou hodinou jich už měli 25 prodaných. „Určitě se všechny snědí," usmála se.
Pošlete i vy na e-mail recepty.ustecky@denik.cz">recepty.ustecky@denik.cz kulinářský recept a vyhrajte šek na 300 Kč do restaurace Sport Pub. Každý týden čtenáři webových stránek vyberou ten nejlepší a kuchaři Sport Pubu ho vždy ve čtvrtek připraví a nabízí v rámci menu.
Vítězný recept: Vepřové kotlety na pórku
Suroviny: 4 kotlety, pórek, lžička koření dle chuti, 2 lžíce hladké mouky, špetka soli.
Postup: Kotlety naklepeme, okořeníme, já dávám kari, grilovací koření, orientální koření, gyros, osolím. Zprudka opečeme v pánvi a přidáme nakrájený pórek, podlijeme a dusíme do měkka, necháme trochu vody a zahustíme trochou mouky. Šťávou přelévám uvařené brambory.
Marie Metlová
Soutěžní recepty: Hlasujte, co budeme vařit příště
TIP: Kachní prsíčka na jablkách s červeným zelím a variací knedlíků
Suroviny pro 10 osob: kachna 6 kg, sůl 0,03 kg, kmín celý 0,02 kg, hladká mouka 0,100 kg, jablka 1 kg, tuk.
Červené zelí dušené hlávkové: 2 kg červené zelí, cibule 0,2 kg, sůl 0,02 kg, cukr krystal 0,1 kg, mouka hladká 0,050 kg, olej 0,2 litru, kmín celý 0,003 kg, ocet 0,050 l.
Bramborový knedlík: brambory 1,5 kg, 3 vejce, mouka hrubá 0,350 kg, sůl 0,020 kg, olej 0,050 l, krupička dětská 0,350 kg.
Karlovarské knedlíky: mléko polotučné 0,6 l, 5 vajec, sůl 0,02 kg, mouka hrubá 0,100 kg, petrželka kudrnka 0,005 kg, máslo 0,100 kg, chléb pařížský 2 ks.
Postup: Očištěnou a opláchnutou kachnu si vykostíme, abychom měli dvě kachní prsa a dvě stehýnka. Skelet použijeme na šťávu.
Kachní stehna a skelety osolíme a okmínujeme a vložíme do pekáče, přidáme cibuli a jablka podlijeme vodou a pečeme pod pokličkou cca 60 minut při cca 160 stupňů, poté otočíme a dopečeme cca další hodinku. Po dopečení vyndáme stehna, skelety s cibulí a jablky zasypeme hladkou moukou a zapečeme cca 10 minut na 180 stupňů a poté zalijeme vývarem a necháme ještě deset minut propéct. Máme vytvořenou skvělou šťávu (ze zbylých stehen uvaříme jiný oběd/večeři).
Po upečení vezmeme vykoštěná kachní prsa, na kůži podélně nařízneme, osolíme, opepříme a vložíme na rozpálenou pánev kůži dolů. není třeba oleje – kachna si pustí svoje vlastní sádlo. Pečeme dvě až tři minuty, a pak obrátíme a pečeme opět dvě až tři minuty. po upečení dáme do tepla odpočinout.
Když máme již všechno připraveno tak si dáme na másle opéct na kolečka nakrájená jablka, které z každé strany před pečením posypeme cukrem tím nám zkaramelizují.
Při podávání: doprostřed talíře nandáme připravené červené zelí, na které vložíme zkaramelizovaná jablka. Na kraj talíře dáme knedlíky. Kachní prso si nakrájíme na plátky a položíme na zkaramalizovaná jablíčka. Přidáme šťávu
Červené zelí: Na hrubo nasekané červené zelí opečeme zlehka společně s najemno nakrájenou cibulí. Zalijeme octem, podlijeme vodou, osolíme, přidáme cukr a vše dusíme do změknutí, popř. ještě dochutíme.
Ivan Hromádka, šéfkuchař Clarion Congress Hotelu
Kuře na paprice s knedlíkem
Suroviny: Kuřecí maso (celé kuře 1,2 kg), máslo 75 g, mléko 150 ml, smetana 50 ml, cibule 1 ks, sůl, paprika sladká, hladká mouka.
Postup: Dobře očištěné kuře rozčtvrtíme. Na 1/3 másla osmažíme drobně krájenou cibulku dorůžova, přidáme papriku a ihned zalijeme vařící vodou. Vložíme osolené kuře a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou (připravenou ze zbývajícího másla a mouky), zalijeme vlažnou vodou a za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Potom omáčku rozředíme mlékem, přidáme smetanu a znovu povaříme. Hotovou omáčku procedíme přes jemný cedník na čtvrtky kuřat a podáváme.
Kateřina Jirková
Koprovka podle Barunky
Suroviny: mléko 1/2 l, sladká smetana 1/4 l, hladká mouka 40 g, kopr 5 lžic, sůl, ocet, máslo.
Postup: Uděláme máslovou jíšku ze 40 g másla a 30 g hladké mouky, kterou zalijeme studeným mlékem a povaříme s 2 lžícemi kopru a solí. Omáčku zjemníme smetanou s rozkvedlaným zbytkem mouky. Stále mícháme, aby se nám to nepřipálilo. Nakonec dochutíme octem a přidáme zbytek kopru. Podáváme s vařeným hovězím masem, vařeným vajíčkem a bramborem nebo houskovým knedlíkem.
Barbora Smetanová