Nejde o klasické těstíčko, ale o neobvyklý trojobal. V dnešním poledním jídelním lístku je menu Ústeckého deníku jasným favoritem. To jsou slova šéfkuchaře restaurace Sport Pub Zlatopramen Martina Ječmena. Vítězkou minulého kola soutěže O nejlepší čtenářský recept se stala Kateřina Špačková s Pečenými prsíčky v těstíčku.

„Recept mám od mojí tety z Příbrami, která je vášnivou domácí kuchařkou. Vždy, když k ní jedeme na návštěvu, víme, že něco dobrého uvaří a napeče. Pečená prsíčka v těstíčku nám hned tak zachutnala, že jsem si musela opsat recept," napsala Kateřina Špačková.

Kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen zvolil k prsíčkům v těstíčku přílohu šťouchané brambory s petrželkou.

„K pečenému drůbežímu masu se hodí všechny přílohy z brambor. Záleží na chuti každého. Jinak nejde o klasické těstíčko, na které jsme v kuchyni zvyklí. Nejprve se musí naklepané řízky namočit v jogurtu. Poté se obalí ve strouhance se sýrem. Jde o takový neobvyklý trojobal," vysvětlil šéfkuchař Martin Ječmen.

Návštěvníci restaurace si nemohli pečená prsíčka v těstíčku vynachválit. Jednou, kdo si menu Ústeckého deníku objednal, byla Kamila Petráková. „Je to výborné. Nic bych menu nevytkla. Jogurt dal řízkům křehkou chuť. Rozpadají se přímo na jazyku. I příloha šťouchané brambory je dobře zvolená. Jen bych doporučila k menu ještě okurkový salát," řekla návštěvnice. Nebyla sama, koho v restauraci na Zimním stadionu recept Ústeckého deníku zaujal. Chválou nešetřil ani host Kamil Řehák. „Je to vynikající. Nevím, co bych k tomu více řekl. Snad jen, že takhle dobré řízky už jsem dlouho nejedl," řekl starší muž.

Pošlete nám na recepty.ustecky@denik.cz váš oblíbený kulinářský recept s příběhem, proč právě toto jídlo je vaše nejoblíbenější, a vyhrajte šek na tři sta korun do Sport Pubu Zlatopramen na Zimním stadionu.

Vítězný recept: Pečená prsíčka v těstíčku

close Tak jako každý čtvrtek se v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Pečená prsíčka v těstíčku byla šlágrem jídelního lístku. zoom_in Suroviny: 750 g kuřecích prsou, 100 g bílého jogurtu, 1/2 citronu, lžíce plnotučné hořčice, 3 stroužky česneku, 100 g strouhanky, 100 g parmezánu, 150 g másla, sůl, bílý pepř mletý, oregano, chilli koření, šalvěj, 2 vejce.

Postup: Kuřecí prsa opatrně naklepeme, osolíme a opepříme. Umícháme vejce, chilli koření, šalvěj, oregano, citronovou šťávu, hořčici, prolisovaný česnek a jogurt a v této směsi necháme marinovat. Strouhanku smícháme se strouhaným parmazánem, obalíme marinovaná prsíčka, naskládáme do máslem vymazaného pekáčku a ve středně vyhřáté troubě zvolna pečeme 50-60 minut.

Kateřina Špačková

Soutěžní recepty: Hlasujte, co budeme vařit příště

Krémová rajská omáčka

Suroviny: 2 bobkové listy, 2 cibule, 8 kuliček celého černého pepře, 5 lžic oleje, 40 g hladké mouky, kostka masoxu, 40 g másla, 1 lžička hořčičného semínka, cukr, 8 kuliček nového koření, 1,5 lžíce tymiánu, 4 plechovky rajského protlaku, sůl, 1 kg hovězího masa.

Postup: Maso omyjeme, společně s kostkou masoxu dáme do tlakového hrnce a vaříme doměkka. Cibuli oloupeme, pokrájíme a na oleji restujeme do tmava. Přidáme protlaky s kořením a asi 5 minut za neustálého míchání vaříme. Připravený základ zalijeme vývarem z masa. Z másla a mouky si připravíme jíšku, kterou vmícháme do omáčky. Necháme povařit a přes jemné síto přecedíme. Rajskou omáčku podle chuti osladíme, osolíme a můžeme podávat.

Jana Kotásková

Kuřecí plátek na medu s brusinkami

Suroviny: 4 plátky kuřecího prsního řízku, 2 lžíce medu, 100 g másla, mletý černý pepř, sůl, hrnek proslazených sušených brusinek, 1 dl bílého vína, lžička rozmarýnu.

Postup: Maso naklepeme a zprudka opékáme na oleji z obou stran. Posolíme, opepříme a posypeme rozmarýnem. Když je maso opečené dozlatova, necháme pod ním rozpustit máslo a med. Přisypeme brusinky, podlijeme bílým vínem a krátce povaříme. Kuřecí plátek na medu a brusinkách ozdobíme plátkem citronu a přelijeme omáčkou.

Radka Kučerová

Játra na smetaně

Suroviny: 1 kelímek smetany ke šlehání, 650 g vepřových jater, 150 g cibule, lžička mletého kmínu, 1/2 lžičky solamylu, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, sůl, mletý černý pepř.

Postup: Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno. Játra odblaníme, dobře propláchneme a nakrájíme na kousky. Na oleji osmahneme cibuli, zaprášíme sladkou paprikou, přidáme kmín a vložíme kousky jater. Podle chuti opepříme a orestujeme. Podlijeme troškou vody a dusíme do měkka. Když jsou játra hotová, přilijeme smetanu, ve které jsme si rozmíchali solamyl. Krátce povaříme a podle chuti osolíme.

Vladislava Kapoušková