Vítězkou posledního kola se totiž stala Petra Marečková s receptem na Pikantní karbanátky.

„Recept hodnotím, jako typicky domácí českou kuchyni. Mleté maso opečené společně s krájenou paprikou vidím poprvé. Musím, ale uznat, že to chutná dobře. Do směsi jsme přidali ještě česnek," řekl Martin Ječmen.

Jako přílohu zvolil kuchařský tým restaurace na zimním stadionu bramborovou kaši.

„Kdo nemá rád kaši může si uvařit brambory a celé menu dozdobit čerstvou krájenou petrželkou nebo pažitkou. My jsme zvolili jako oblohu kyselé zavařované okurky," řekl Ječmen.

Ačkoliv měly pikantní karbanátky v poledním jídelním lístku velkého konkurenta smažený sýr, nejprodávanější jídlo v českých restauracích, vedly si docela dobře.

„Hosté si to docela dost objednávají, ale obalovaný smažený sýr je prostě favorit," dodal Martin Ječmen.

Jedním ze zákazníků Sport Pub Zlatopramenu, který si objednal menu Ústeckého deníku byl Martin Jaroš.

„Je to vynikající. Nic bych tomu nevytkl. Ani jsem nepoznal, že v mase je nakrájená paprika. Navíc mě nadchla pikantní chuť karbanátků. A s bramborovou kaší mám rád," řekl host.

Vítězný recept: Pikantní karbanátky

O pálivé karbanátky byl v restauraci Sport Pub Zlatopramen velký zájem.Suroviny: 500g mletého masa, 3 lžíce zavařených červených paprik, 1 cibulka, 2 vajíčka, 3 lžičky majoránky, sůl, pepř,mletá paprika strouhanka.

Postup: Mleté maso smícháme s nakrájenou zavařenou paprikou, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, vajíčka a ochutíme. Přidáme asi 4 hrsti strouhanky na zahuštění . Z hmoty vytváříme placky, které osmahneme na oleji na pánvi.

Petra Marečková

Soutěžní recepty

Hlasujte na webu usteckydenik.cz, co budeme vařit příště. Autor vítězného receptu získá poukaz na konzumaci v hodnotě 300 Kč.

Placky na salátu

Suroviny: 150 g brambor, 60 ml Extra panenského olivového oleje, Dressing Italský, 2 lžíce polohrubé mouky, 300 gramů dýně, 2 lžíce vinného octa, 300 g řepy, tuk na pečení, 1 hlávka čekanky.

Postup: Nakrájenou čekanku vložíme do mísy. Dressing rozmícháme s vinným octem. Do druhé misky nastrouháme oloupané brambory, řepu a dýni. Přidáme mouku a zamícháme. Tvarujeme malé placky a pečeme je zhruba 10 minut. Upečené placky necháme okapat na papírovém ubrousku. Podáváme na salátu.

Kateřina Mělničková

Bavorský guláš

Suroviny: 500 gramů hovězího masa, sádlo, 2 bujóny, 2 lžičky rajčatového protlaku 3 dcl piva, 2 lžičky mleté papriky, lžička kmínu, cibule, 6 stroužků česneku, lžíce majoránky, lžíce jíšky.

Postup: Nakrájíme na jemno cibuli a na sádle opečeme do hněda. Přidáme hovězí nakrájené na kostky, 4 stroužky česneku, kmín a vše restujeme. Poté přidáme papriku, protlak, bujóny a zalijeme pivem. Až bude maso téměř hotové, přidáme zbylý česnek, kmín, majoránku, zahustíme jíškou.

Kamila Macáková

Játra s jablky

Suroviny: 400 gramů jater, cibule, 200 g jablek, 100 g sušených švestek, majoránka, 2 stroužky česneku, 100 ml červeného vína, balení šťávy k vepřové pečeni, 50 ml oleje, pepř.

Postup: Játra krájíme na plátky, osolíme a opepříme, osmažíme a odložíme stranou. Na pánvi poté osmažíme kolečka cibule, jablka a sušené švestky. Směs zalijeme červeným vínem, když se víno vypaří, přidáme šťávu k pečeni a vaříme do varu. Přidáme játra a dochutíme majoránkou.

Radka Kadlecová