Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Radmila Řehořová s kulinářským receptem na Zapečené kuře na smetaně. „Recept vznikl čistě náhodou. Nevěděla jsem co vařit a syn měl chuť na zapečené kotlety. Doma jsem měla pouze kuřecí řízky, tak jsme oběd připravila z nich. Moc jsme si na tom pochutnali," připsala do e -mailu k receptu čtenářka.

Menu Ústeckého deníku připravovala kuchařka restaurace Sport Pub Zlatopramen Ivana Derynková. „Recept hodnotím kladně. Menu Ústeckého deníku je jako vždy hodně žádané. Když jsme viděli poprvé s kolegou recept, tak jsme to ani nečekali, že budeme muset přidělávat porce. Domácím kuchařkám bych poradila, že se nemusí přípravy jídla bát. Jde o jednoduchý recept," řekla Derynková.

Další, kdo si na menu Deníku pochutnal, řekl: „Je to výborné. Jsem na zimáku poprvé. Když jsem viděl v jídelním lístku recept Ústeckého deníku, tak mě to zaujalo. To musel být „koučing" dobrým směrem, vařit se čtenáři," uvedl Michal Potměšil.

Vítězný recept: Zapečené kuře na smetaně

close Vítězkou minulého kola se stala Radmila Řehořová s kulinářským receptem na Zapečené kuře na smetaně. zoom_in Suroviny: Kuře, 2 kelímky trvanlivé smetany, 10 ks brambor, balíček koření na pečené kuře, sůl, 4 lžíce oleje.

Postup: Brambory nakrájíme na kolečka. Kuře očistíme a naporcujeme na osminky a obalíme v koření na pečené kuře. Připravíme si do pekáče trochu oleje a na ten pokládáme kolečka brambor. Mezi ně poklademe porce kuřete tak, aby vykukovaly jen vršky. Vše polijeme smetanou a vložíme do předehřáté trouby. Zapečené kuře na smetaně pečeme asi 1,5 hodiny. Záleží na tom, jestli je kuře hotové a smetana už je hodně vypečená.

Radmila Řehořová

Soutěžní recepty: Hlasujte, co budeme vařit příště

Hovězí po americku

Suroviny: 1 kg hovězího masa, česnek, 2 lžičky citronové šťávy, bazalka, 1/2 kg brambor, 2 cibule, lžička škrobové moučky, 2 hrnky na kolečka nakrájené mrkve.

Postup: Hovězí maso vcelku osolíme, pokapeme citronem, potřeme česnekem, posypeme bazalkou a prudce po všech stranách osmažíme, aby se maso zatáhlo. Poté maso dáme do pekáče, podlijeme vodou a přikryté pečeme 2 hodiny při 210 °C. Zatím oloupeme brambory a pokrájíme na kostky, mrkev na kolečka a cibuli na větší kusy. Po 2 hodinách pečení přidáme zeleninu k masu a pečeme dále do změknutí. Po upečení šťávu zahustíme lžičkou škrobové moučky. Vše se peče v jednom pekáči, takže chutě se dokonale propojí.

Eva Drobná

Kotlety na citronu a majoránce

Suroviny: 4 vepřové kotlety, 1/2 citronu, majoránka, sůl, tuk na vymazání.

Postup: Z citronu vymačkáme šťávu, poté si připravíme majoránku. Kotlety naklepeme, osolíme a z obou stran poměrně hojně ocitronujeme a rovněž hojně posypeme majoránkou, asi tak 2 špetky na každou stranu kotlety. Vložíme do pekáčku s rozpáleným tukem a za mírného podlévání pečeme asi 45 minut. Při servírování podlijeme kotletu šťávou z pekáčku.

Jarmila Pechanová

Asijský kuskus

Suroviny: 2 hrnky kuskusu, 1 paprika zelená, 1 paprika červená, 1 paprika žlutá, cibule, 4 stroužky česneku, chilli papričky, 4 lžíce sójové omáčky, 2 hrsti sušených hub, lžíce oleje.

Postup: Sušené houby dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Papriky, chilli papričku,cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky. Na rozehřátém oleji osmažíme nakrájenou zeleninu. Po troškách přidáme sójovou omáčku, potom houby a nakonec kuskus. Postupně podléváme horkou vodou, můžeme použít i vodu z hub dodá lepší chuť. Díky sójové omáčce nemusíme solit. Necháme vstřebat vodu a ještě 2 minutky smažíme.

Karolína Dušová