VYBRAT REGION
Zavřít mapu

RECEPT DENÍKU: Šťáva z jablek dala řízku neobvyklou chuť

Ústí nad Labem - Pošlete nám na e-mail recepty.ustecky@denik.cz svůj oblíbený kulinářský recept a vyhrajte šek na tři sta korun do Sport Pubu.

11.1.2013
SDÍLEJ:

Návštěvníci restaurace Sport Pub Zlatopramen si mohli i tento čtvrtek objednat vítězný recept od čtenářky Ústeckého deníku. Hosté si pochvalovali šťavnatost řízků díky šťávě z jablek. Foto: DENÍK/Petr Sochůrek

Šťáva z jablek dala řízku zvláštní chuť. Navíc je maso krásně šťavnaté. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu podle čtenářů Ústeckého deníku.

V minulém kole internetové ankety vyhrála Ludmila Bašovská s receptem na Vepřové řízky s jablky. „Recept vznikl jednou takhle po ránu, když jsem přemýšlela před vařením oběda, čím bych vylepšila řízky. Ve sklepě jsme měli hodně jablek a pořádně jsme už nevěděli co s nimi. Řekla jsem si, že je zkusím přidat do zapékací mísy k řízkům. Udělala jsem dobře. Děti i manžel se jen olizovali," řekla Bašovská.

Rychlé jídlo

Recept Deníku připravoval šefkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen Martin Ječmen. „Jde o recept na rychlé jídlo. Spíše bych ho zařadil do minutkové kuchyně než do hotovek," uvedl Ječmen.

Kuchařka Ivana Derynková doplnila, že se zapékané řízky s jablky hodí na snadnou a rychlou večeři.

O vepřové řízky s jablky byl v restauraci na Zimním stadionu zájem. Jedním z hostů, který si ho objednal, byl Karel Kovařík. „Jsem řízkový, proto mě menu Ústeckého deníku přilákalo. Musím říci, že řízky s jablky jsou chutné. Nic bych jídlu nevytkl," uvedl Kovařík.

Kuchař smeknul

Další, kdo si vepřové řízky s jablky objednal, byl Jan Křiváček. „Recept mě v jídelním lístku zaujal. Živím se jako kuchař, tak jsem ho chtěl vyzkoušet. Musím smeknout. Zapečené řízky s ananasem či pomeranči už jsem jedl. S jablky ještě ne. Šťáva z jablek udělala řízek krásně šťavnatým a dodala mu zvláštní neobvyklou chuť. Je zajímavé, jak dokážou být kreativní domácí kuchařky," nešetřil chválou Křiváček.

Ludmila Bašovská získává za své vítězství v kulinářské soutěži šek na tři sta korun na konzumaci v restauraci Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu. Vyzvednout si ho může každý všední den na recepci Ústeckého deníku.

Vítězný recept: Vepřové řízky s jablky

Návštěvníci restaurace Sport Pub Zlatopramen si mohli i tento čtvrtek objednat vítězný recept od čtenářky Ústeckého deníku. Hosté si pochvalovali šťavnatost řízků díky šťávě z jablek. Suroviny: 4 ks vepřového masa, olej, sůl, černé koření, jablko větší, 4 plátky šunky, 4 plátky sýru Eidam, estragon

Postup: Plátky masa vyklepeme, na okrajích nařízneme a po obou stranách opečeme. Potom je osolíme a okořeníme. Jablko zbavíme jádra, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Řízky vložíme do zapékací mísy, překryjeme plátky šunky, kolečky jablek, plátky sýra, estragonem a v předehřátém grile nebo troubě zapečeme.

Ludmila Bašovská

Soutěžní recepty: Hlasujte, co budeme vařit příště

Čertovské roštěnky

Suroviny: 4 ks roštěné, sůl, pepř, 2 dl červeného vína, hořčice, kečup jemný, 50 g másla, 200 g cibule, chilli koření, olej.

Postup: Plátky roštěné nakrájíme na hranolky, naklepneme je, osolíme a opepříme. Do červeného vína zamícháme ostrou hořčici, kečup a chilli. Maso naložíme do marinády a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Pak je vyjmeme a dáme okapat. Poté maso opečeme na oleji ze všech stran. Přidáme pokrájenou cibuli na kolečka a orestujeme. Zalijeme zbytkem marinády. Povaříme 7 minut a nakonec zjemníme kouskem másla.

Karla Soukeníková

Zapečené vepřové s rajčaty

Suroviny: Vepřová krkovice, kysané zelí, rajčata, oregano, sůl, pepř.

Postup: Krkovici upečeme jako na klasické vepřo-knedlo-zelo a nakrájíme na větší kostky. Zelí slijeme z nálevu a pokrájíme. Rajčata nakrájíme na větší kostky. Všechny ingredience smícháme v zapékací míse, osolíme, okořeníme, přidáme vypečené sádlo a šťávu z masa. Poté dáme do trouby zapéct. Zelí se může také uvařit a ochutit, ale není to nutné.

Magdalena Provazníčková

Kuřecí s brusinkami

Suroviny: 4 kuřecí řízky, 200 g anglické slaniny, cibule, 120 g sterilovaných žampionů, 150 g brusinkového kompotu, 100 ml smetany ke šlehání, tymián, pepř, sůl.

Postup: Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Porce vložíme do pekáčku s pokrájenou cibulí, slaninou, žampiony a brusinkovým kompotem. Zakryjeme poklicí a dusíme cca 35 minut, pak odklopíme, přidáme smetanu a dle potřeby podlijeme. Dopečeme doměkka a dozlatova.

Lenka Pravdová

Autor: Petr Sochůrek

Hlasujte o nejlepší recept! (Každou hodinu můžete hlasovat znovu!)

Čertovské roštěnky

93 %

Zapečené vepřové s rajčaty

0 %

Kuřecí s brusinkami

7 %

Hlasovalo: 41

Anketa byla ukončena

11.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Vánoční trhy v Drážďanech střeží němečtí policisté společně s českými. Ve společných hlídkách procházejí o víkendech přímo tržnici.
21

FOTO: Vánoční Drážďany chrání proti teroru policejní hlídky i betonové zátarasy

Ilustrační foto.
10

Ach ti čeští muži. Čtvrtina shání dárky na Štědrý den

FOTO: Tvořivé Ústí nabídlo v muzeu fortel i zajímavé příběhy

Ústí nad Labem - V sobotu patřila celá budova muzea lidem se šikovnýma rukama a trpělivostí pracovitého mravence. 

Druhou nejlepší baristkou v ČR je 16letá Nicola Carajiová z Mostu

Ústecký kraj /FOTO/ - Talentovaná studentka se dostala mezi kávovou elitu. Sní o vlastním podniku.

Systém dopraváku v Ústí selhal, cestujícím naúčtoval smsky za tisíce korun

Ústí n. L. – Nepříjemné chvilky zažili v sobotu někteří klienti Dopravního podniku v Ústí. Kvůli technickým problémům jim začaly chodit desítky nevyžádaných celodenní SMS jízdenky v řádech tisíců korun. Mobilní operátoři několika z nich dokonce zablokovali kvůli překročení měsíčního limitu telefony.

Cizinecká policie zadržela dva Íránce s padělanými pasy

Ústecko - Mezinárodní linkový autobus jedoucí z Prahy do Paříže kontrolovali na konci minulého týdne na dálnici D8 cizinečtí policisté.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT