Recept na dobrou večeři. Křen s majonézou moc dohromady nejde. Je to jednoduché a rychlé, tak zhodnotil Vepřové plátky s česnekem a křenem kuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním Roland Sitt. Právě recept na toto menu vyhrál v minulém kole čtenářské soutěže O nejlepší recept deníku. Do redakce ho zaslala Kateřina Králíková.

„Dělám to doma, když máme pozvanou návštěvu, tak jako takové lepší jídlo. Všichni oceňují pikantnější chuť křenu v kombinaci s tatarskou omáčkou," připsala do e-mailu Kateřina Králíková.

Menu Ústeckého deníku připravoval Roland Sitt.

„Recept hodnotím, jako typicky domácí. Tím, že je to pikantní, tak bych Vepřové plátky s česnekem a křenem doporučil čtenářům, když si budou chtít udělat lepší večeři. Jinak bych recept zařadil do Balkánské kuchyně," uvedl kuchař.

Návštěvníkům restaurace Sport Pub Zlatopramen menu Ústeckého deníku chutnalo. K Vepřovým plátkům s česnekem a křenem podával kuchař hranolky. Celé polední menu doplnila Fazolová polévka s párkem nebo vanilkový pudink s višněmi.

„Je to dobré. Nic bych jídlu nevytkl. Menu Ústeckého deníku jsem si objednal, protože mě zaujalo v jídelním lístku," řekl Jaroslav Dobrota.

Kateřina Králíková získává za své vítězství šek na tři sta korun na konzumaci ve Sport Pubu Zlatopramen na zimním stadionu.

VÍTĚZNÝ RECEPT: Vepřové plátky s česnekem a křenem

close Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. zoom_in Suroviny: 4 plátky vepřového masa, sůl, pepř, olej, 3 menší kyselé okurky, 4 lžíce sterilovaných kapií, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžičky Worcesteru, Křenová směs, 2 lžíce majolky, 1 lžíce strouhaného křenu, pár kapek citronu, pažitka.

Postup: Plátky masa nařízneme po obvodu, aby se nekroutily, naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka osmažíme na rozpálené pánvi s trochou oleje. Podlijeme teplou vodou do výše 1/2 cm a dusíme pomalu do změknutí . Jakmile se voda skoro odpaří a maso zase začíná chytat barvu, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, okurku, kapii a česnek, přidáme kečup, hořčici a Worcester a vše společně na mírném plameni přibližně 5 min. restujeme. Maso postupně obalujeme v připravené křenové směsi.

Kateřina Králíková

Soutěžní recepty: Hlasujte, co budeme vařit příště

Adamovy kuličky

Suroviny: 500 g mletého vepřového a hovězího, 2 vejce, 2 kyselé okurky, 5 čerstvých žampionů, 500 g anglické slaniny, stroužek česneku, lžička Majoránky, pepř, sůl, strouhanka.

Postup: Maso dáme do mísy, přidáme nadrobno pokrájené okurky a žampiony, nastrouhaný česnek, vejce, ochutíme solí, pepřem, majoránkou a část drobně pokrájené slaniny. Vše promícháme, zahustíme strouhankou, vytvarujeme vlhkou rukou kuličky, které vkládáme do pekáčku. Na každou kuličku položíme plátek slaniny a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu dozlatova.

Kamila Topolová

Bramborák jinak

Suroviny: 1 kg brambor, 2 rozšlehané vejce, sůl, pepř, majoránka, česnek, hladká mouka, kysané zelí, 300 g Anglické slaniny, olej.

Postup: Brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, majoránku, sůl, pepř a rozetřený česnek. Vše promícháme a zahustíme moukou. Těsto naléváme naběračkou nebo lžící na pánev s rozpáleným olejem a smažíme bramboráčky z obou stran. Slaninu pokrájenou na plátky osmažíme na suché pánvi dozlatova. Zelí necháme na cedníku okapat. Horké bramboráčky prokládáme zelím s osmaženou slaninou.

Karolína Kopáčková

Prsa paní Katky

Suroviny: 4 Kuřecí prsa, Hermelín, 3 lžíce Arašíd, 4 plátky šunky, 2 vejce, sůl, pepř, olej.

Postup: Kuřecí prsa omyjeme, osolíme, opepříme, důkladně naklepeme. Na každý plátek masa přidáme nakrájeny hermelín, arašídy a plátek šunky nebo anglické slaniny. Svineme do roládky, kterou z každé strany prošpikujeme párátky a obalíme klasicky v trojobalu. Smažíme ve fritéze nebo na pánvi dozlatova.

Miroslava Hnátková