Spíše minutku než hotovku připomínalo Zapékané hovězí maso s bylinkami. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se čtenáři Ústeckého deníku.

Vítězkou minulého kola se stala Jitka Kubešovská s receptem na Zapékané hovězí maso s bylinkami. „Jídlo jsem poprvé ochutnala na služební cestě ve Špindlerově Mlýně. Zapékané hovězí maso s bylinkami jsme dostali, jako oběd na přivítanou. Než jsme odjížděli, požádala jsem kuchařku o recept. Když jsem ho doma udělala rodině, moc si pochutnali," připsala do e-mailu Kubešovská.

Recept od čtenářky připravovala kuchařka Ivana Derynková. „Hodnotím ho kladně. Jako maso bych volila svíčkovou, protože se nemusí tolik hlídat, aby se nepřichytila. Místo bylinek bych volila Oregáno a dresing. Byla by z toho dobrá minutka," uvedla kuchařka.

Mezi hosty bylo menu Ústeckého deníku oblíbené. Návštěvník Martin Kalaš řekl, že ho název v jídelním lístku zaujal. „Mám rád masa připravovaná na bylinkách. Celé to hodnotím kladně. Kdybychom byli v soutěži prostřeno, dal bych deset bodů. Sýr je krásně rozpečený. Není rozteklý ani to není žádná „žvýkačka". Vypadá to i dobře na pohled, s chutí jsem se do toho dal," řekl host.

Vítězný recept: Zapékané hovězí maso s bylinkami

Zapékané hovězí maso mělo u návštěvníků restaurace na zimním stadionu úspěch.Suroviny: 500 g hovězího masa, 1/2 kg rajčat, olej, 4 stroužky česneku, sůl, pepř , petrželka, strouhaný sýr, mateřídouška sušená, může být i čerstvá.

Postup: Na pekáček vytřený olejem nasypeme polovinu česneku nakrájeného na plátky, polovinu na kolečka nakrájených rajčat, plátky masa, osolíme, opepříme, posypeme bylinkami, zbytkem česneku a rajčat. Pokapeme olejem, posypeme sýrem a zapékáme asi 20 minut v troubě.

Jitka Kubešovská

Soutěžní recepty: Hlasujte, co budeme vařit příště

Česneková játra

Suroviny: Vepřová játra, červený pepř, červená cibule, mladá cibulka, sůl, česnek, sádlo, mouka, sojová omáčka, červené víno, vývar.

Postup: Játra nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpálíme sádlo a játra krátce opečeme. Přidáme cibulku a česnek a vše orestujeme. Zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vínem a vývarem. Dusíme asi 10 minut. Nakonec ochutíme mletým červeným pepřem, solí a přidáme sojovou omáčku.

Lucie Sobotková

Myslivecké kuře

Suroviny: 1200 g kuřecích stehen, olej, cibule, 2 stroužky česneku, 4 bobule jalovce, 5 celých pepřů, 3 kuličky nového koření, 1 hřebíček, 1 bobkový list, tymián, sůl, 2 dcl vody, 2 lžíce rajčatového protlaku, petrželka.

Postup: Kuřecí stehna opečeme krátce na horkém oleji, přidáme nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, osmahneme, vložíme koření, zalijeme vodou, vínem, osolíme, dusíme pod poklicí. Před koncem přidáme rajčatový protlak. Vyjmeme koření a posypeme petrželkou.

Jiřina Kástlová

Krůtí s ovocem

Suroviny: 4 plátky krůtího masa, půlka ananasu, 2 mandarinky, 2 kiwi, vanička jahod, 2 dcl bílého vína, pepř celý, olivový olej, vývar.

Postup: Maso naklepeme a osolíme. Opečeme z obou stran na oleji, můžeme trochu opepřit nebo přidat celé kuličky pepře. Pekáč vložíme do trouby, maso podlijeme a pečeme. Po chvíli přidáme ovoce a podlijeme vínem. Můžeme přilít i trochu vývaru. Podáváme s opečenými bramborami.

Jiřina Maleková