I takový je jeden z plánů města na regulaci hazardu v Ústí nad Labem.

Návrhy, jak vše vyřešit, má radní Martin Hausenblas radním předložit do konce května. Přílišné omezení míst se provozovatelům heren nezamlouvá. „Omezit herny na jednu adresu je jedna z variant. Druhá je povolit je na několika vybraných místech," uvedl Hausenblas. Podobnou strategii zvolila před časem třeba Krupka.

Pod dohledem

Vybráním parkoviště, respektive spodního patra, kde dříve býval bowling a řecká restaurace, by městu přineslo několik výhod. Prostory patří radnici a už se je dlouho snaží marně pronajmout. Pokud by to bylo jediné místo, město by si mohlo diktovat podmínky.

„Nájemné by určitě nebylo nízké. A měli bychom vše pod dohledem," vysvětlil náměstek Hausenblas. Parkoviště splňuje i několik dalších podmínek. Je blízko centra města a zároveň oddělené od ruchu. V okolí není žádná škola či podobná instituce.

Andrej Čírtek z Unie herního průmyslu tvrdí, že takováto varianta by nejspíše nebyla možná.

„Město by se tak prakticky stalo jediným provozovatelem heren. Takové řešení by pravděpodobně neobstálo u ministerstva vnitra a antimonopolního úřadu," prohlásil Čírtek.

Více míst

Druhá varianta by umožnila herny na více místech. „Měly by definovaný počet herních zařízení. Zároveň bychom zohlednili vzdálenost od školních zařízení, veřejných budov a zdravotních zařízení," uvedla mluvčí města Romana Macová.

Kde přesně by se takové provozovny měly nacházet, zatím není jasné. Vše má také doprovázet finanční analýza dopadů regulace.

Podle Andreje Čírtka nelze takové adresy stanovit ad hoc. „Je třeba vše doplnit analýzou třeba městské policie, jaký mají herny dopad na kriminalitu v okolí," vysvětlil.

Ústečtí radní dokonce zvažovali, že by hazard zakázali zcela. Spolu s komunálními volbami proběhlo i referendum o zákazu heren, ve kterém se většina hlasujících vyslovila pro. K urnám ale přišlo málo voličů a výsledky referenda tak nejsou závazné.

Přesun ze zákazů

Radní se nakonec rozhodli, že herny zcela zakazovat nebudou. Chystají jen výše zmíněnou regulaci. Hlavním argumentem je možný negativní dopad na rozpočet města. To má z výherních automatů vysoké příjmy.

„Budou dosahovat až sto milionů korun," připustil náměstek hejtmana Martin Mata. V posledních měsících totiž počet výherních automatů v Ústí prudce roste. Ministerstvo financí dokonce nevylučuje, že sem provozovatelé heren přesunují přístroje, které museli dát pryč z měst, kde hazard již zakázali.

Odpůrci heren argumentují, že kvůli závislosti se mnoho lidí ocitá na prahu chudoby a závislost sebou nese i zvýšenou kriminalitu.

Jarmila Novotná ze sdružení Svobodná volba, které zastupuje zaměstnance heren, zase na nedávné diskuzi o hazardu uvedla, že stovky zaměstnanců heren v Ústí mohou přijít o práci.