„Představitelé veřejných vysokých škol již ústy předsedů České konference rektorů, Rady vysokých škol a Vysokoškolského odborového svazu interpelovali u předsedy a místopředsedů vlády s žádostí o navýšení státního rozpočtu v kapitole vysokých škol na reálný stav roku 2015 a upozornili na neblahé důsledky, které může toto snížení mít do stavu a úrovně nejen českých vysokých škol, ale zároveň ekonomiky celé společnosti," sdělila mluvčí univerzity Jana Šiková.

Sám rektor Martin Balej pak požádal poslance za Ústecký kraj o pomoc a společný postup, aby vahou svých mandátů nedopustili pokles rozpočtu pro fiskální rok 2016 v kapitole vysokých škol.

Rektor napsal poslancům dopis

„Univerzita systematicky usiluje o narovnávání sociálních problémů tohoto kraje všemi svými dostupnými prostředky a formami. V této oblasti jsme a do budoucna stále chceme být samozřejmými aktéry a partnery. Rozvoj naší činnosti, a to jak v oblasti vědecké, respektive tvůrčí, tak v dalších oblastech, včetně naplňování třetí role univerzity, je však úzce propojený s dostatkem finančních prostředků. Jakýkoliv pokles financování ze strany MŠMT je pro nás jako univerzitu, ale zejména pro samotné fakulty, v současné době již na hranici existenčních limitů," napsal rektor Martin Balej v dopise poslancům.