Rozhodl se stejně jako dalších 26 rektorů z veřejných vysokých škol z Prahy, Liberce, Plzně, Ostravy či Olomouce. Nesouhlasí totiž s tím, že si prezident Miloš Zeman osobně vybírá, kdo na Hradě bude a kdo ne.

Prezident zohledňuje osobní spory

„Z oslav 28. října jsem se omluvil. Připojuji se k solidární podpoře kolegů rektorů z Brna a Českých Budějovic a k prohlášení České konference rektorů. Nesouhlasím s kroky prezidenta ve věci nepozvání dvou rektorů, kterých si vážím, a ve věci nejmenování profesorů," řekl Balej.

Miloš Zeman totiž stejně jako v minulých dvou letech znovu odmítl kvůli osobním sporům pozvat rektora Jihočeské univerzity Libora Grubhoffera a rektora brněnské Masarykovy univerzity Mikuláše Beka.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že je v gesci hlavy státu, koho na oslavy státního svátku pozve. „To ostatně uznali i čelní čeští politici v souvislosti s nepozváním norské velvyslankyně a je věcí pozvaných, zda pozvání přijmou, či nikoli. Žijeme ve svobodné zemi," sdělil Ovčáček.

Hejtman pozvání zatím nepotvrdil

Z politiků z Ústí potvrdila účast jen primátorka Věra Nechybová. „Oficiální pozvání jsem dostala, oslav se zúčastním," řekla. I hejtman Oldřich Bubeníček pozvání má, zatím ho nepotvrdil.

Česká konference rektorů (ČKR) s prezidentovým postupem zásadně nesouhlasí. „ČKR tento postup považuje v souvislosti se státním svátkem republiky za zcela nedůstojný," uvedl předseda ČKR a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Podporu mu včera vyjádřilo také předsednictvo Studentské komory Rady vysokých škol (SK RVŠ).

„Rektoři jsou volenými zástupci jednotlivých akademických obcí, a jsou tak reprezentanty vzdělanosti v zemi. Důkazem vyspělé politické kultury hlavy státu by mimo jiné mělo být chápání rektorů coby přirozených partnerů bez ohledu na případné osobní antipatie," řekl předseda SK RVŠ Hynek Roubík.

28. října se ale zúčastní rektor brněnské Univerzity obrany Bohuslav Přikryl. Jak sám uvedl, jako generál a rektor jediné vojenské školy v ČR vnímá celý spor v jiném světle.