O historickém maximu žáků u některých oborů hovoří například Vítězslav Štefl, ředitel Střední školy stavební a technické. „Rodiče vidí, že řemeslo má budoucnost. Svou roli v tom hrají i motivační programy, ať už unijní, kraje, nebo samotných zaměstnavatelů. Už jen to, že spolupracujeme se stovkou společností, ilustruje zájem o nové řemeslníky," myslí si Štefl.

Strojní mechanik

Největší zájem zaznamenal u oborů strojní mechanik. Letos na něj přijali 70 studentů. Před pěti lety jen 50. Instalatérem chce být letos 55 studentů, přičemž loni jen 43. Velký boom pak zaznamenávají třeba u oborů souvisejících s automobilovým průmyslem. Zde loni měli 127 nových žáků a letos dokonce 140.

„To jsou ovšem jen namátková čísla, konečný stav budeme definitivně znát až na konci září. Stále nám přicházejí noví žáci," upozorňuje ředitel Štefl.

Obdobně hovoří rovněž Pavel Caitaml, ředitel ústecké Střední školy obchodu, řemesel a služeb. I jim letos stoupl počet žáků.

„Myslím si, že učňovské školství se odrazilo ode dna a prochází určitou renesancí. Ostatně už dávno neplatí, že do učení chodí méně inteligentní děti," vysvětluje Pavel Caitaml.

Podle něj i řemeslník nebo třeba pracovník ve službách potřebuje dnes umět jazyky, nebo se vyznat v technologii svého oboru.

„Jsou třeba určité znalosti. Není ostuda mít výuční list. Nehledě na to, že lze ve studiu pokračovat a získat maturitu nebo i vyšší vzdělání,"upozorňuje Pavel Caitaml. Ostatně na závěrečné zkoušky už dohlíží stát, podobně jako na maturitu.

Statistika v říjnu

Krajský úřad ještě nemá po ruce letošní tvrdá čísla, tedy výkazy o nástupech na školy. Ty je odevzdávají k 30. září každého školního roku a statistika bude k dispozici v druhé polovině října.

„Z ohlasu ředitelů našich škol lze ale říci, že cílená kampaň nese své ovoce a zájem o tyto obory je opravdu oproti předchozím letům zvýšený," potvrdila Magdalena Hanáčková, mluvčí Ústeckého kraje.