Vedle nich totiž pracují dělníci, kteří areál na Klíši opravují. Peripetie při nelehké práci na mozaice, která původně měla padnout za oběť rekonstrukce, popsala Magdalena Kracík Štorkánová.

Mořský svět

Mozaika nad dětským bazénem znázorňuje pestrobarevný mořský svět. Dvanáct metrů dlouhé a tři a půl metru široké dílo na stěně je ukázkou monumentální tzv. muzívní tvorby, která zdobila haly, školy či fabriky v minulém století. „V Ústí není použita klasická štípaná mozaika, ale mozaika z komponentů vytvářených mačkáním skelné hmoty do různých tvarů, velikostí a struktur," přiblížila.

Jedinečnost díla spočívá podle restaurátorky mimo jiné v materiálu. „Sklo pro stavební mozaiku se už v Česku průmyslově nevyrábí. Proto jsme nejprve oslovili železnobrodské skláře a drobné firmy, zda nemají zásoby z dob minulých. Nakonec jsme získali barevné tóny od tří různých zdrojů," popsala Štorkánová.

Nelehkým úkolem bylo poskládat chybějící kusy tak, aby se doplnění neodchylovalo od originálu. „Dalším problémem bylo zacelení trhliny, která se táhla přes celou mozaiku. Následovalo doplnění, injektování odfouklých míst, spárování, čištění, leštění povrchu, barevné retuše, aplikace ochranné vrstvy," vyjmenovala odbornice.

V říjnu otevřou

Náklady na specifické práce ve výši 230 tisíc korun bez DPH zaplatila radnice. Ta se k záchraně mozaiky rozhodla až po výzvě historiků. „Je to svědectví minulosti, je památkou nesoucí kulturní i společenské hodnoty doby. Přitom téma je zcela nekonfliktní," poznamenala Štorkánová.

Záchrana uměleckého díla tohoto typu je podle restaurátorky dnes spíše vzácná a nové mozaiky pro svoji finanční náročnost téměř nevznikají.

Korálové ryby v hale uvidí návštěvníci v říjnu, kdy se bude celý areál veřejnosti otvírat. Právě mozaika bude nejspíš tím jediným, co ze staré haly zůstane. Rekonstrukce za 250 milionů korun zahrnuje úpravu šaten, sprch a bufetu, bazénů či střechy a technického zázemí.