„Přijali Regionální sektorovou dohodu Ústeckého kraje v oblasti autodopravy, výchovy a vzdělávání profesionálních řidičů, která si klade za cíl zejména řešit nedostatek řidičů nákladní a autobusové dopravy v kraji," informovala mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

PILOTNÍ PROJEKT

Jedním z výsledků dohody je pilotní projekt jednoročního studia na dvou krajských školách pro získání příslušného řidičského oprávnění a profesního průkazu způsobilosti pro absolventy. V Ústí nad Labem ho zřídí Střední průmyslová škola stavební a Střední odborná škola stavební a technická v Krásném Březně.

„Start tohoto oboru je v září 2017. Máme tak rok na přípravu vzdělávacích plánů, odborných učeben, vybavení a také na personální přípravu," vysvětlil ředitel školy Vít Štefl.

V novém oboru by mělo studovat 24 lidí, převážně by to měli být absolventi automobilních, strojních a příbuzných oborů. Získají nejen řidičský průkaz C na nákladní auto s možností rozšíření na skupinu D autobus, ale také profesní průkaz.

LEVNĚJŠÍ NEŽ AUTOŠKOLA

„Část nákladů ponese kraj, část zaměstnavatelé, kteří už teď mají o nové řidiče zájem, a část by měli nést i sami žáci. O výši částky ještě nebylo rozhodnuto, ale bude to podstatně méně, než kdyby si řidičský a profesní průkaz zajišťovali soukromě," uvedl Vít Štefl.

Vhodné prostory i většinu pedagogů už má škola k dispozici nyní. „Praktická výuka včetně jízd s nákladním autem s vlekem nebo autobusem by mohla být zajištěna ve spolupráci s některou autoškolou," dodal Vít Štefl.

S nedostatkem řidičů se potýkají všechny dopravní firmy v regionu.

„V současné době jsme schopni zaměstnat osmnáct řidičů. Noví řidiči se hlásí. Proces zaškolení, případně získání řidičského oprávnění, trvá určitou dobu. Kampaň i nadále běží. Je to nutné vzhledem k nadcházejícím prázdninám a čerpání dovolených," informoval Luboš Heřman, mluvčí Dopravního podniku.