Informaci potvrdil Josef Linhart, šéf odborů teplického dopravce Arriva. „Jednat o tom budeme už 2. února na krajském úřadě. Jestliže peníze nedostaneme, okamžitě začneme stávkovat," sdělil.

PENÍZE MÁ, ALE…

Řidiči by měli podle vládního nařízení dostat přidáno už v lednové mzdě. Ústecký kraj nyní spolu s dopravci řeší, jak na výplaty legálně poslat asi 78 milionů korun. Brání mu hlavně vysoutěžené smlouvy. Stávka je přitom podle Linharta vysoce pravděpodobná.

„Poslední vyjádření kraje, které se ke mně doneslo, zní, že na ty peníze nemáme nárok," podotkl odborář.

Podle Zdeňka Rytíře z kanceláře hejtmana kraj stále hledá řešení, které vyhoví zákonům a na kterém se s dopravci shodne.

„Existuje několik možností. Chystáme sérii jednání s dopravci, kde budeme probírat detaily. Dle nich se pak můžeme přiklonit k nějaké variantě. Navíc s každým dopravcem může být řešení jiné," uvedl Rytíř.

ÚSTECKÁ MHD V KLIDU

Vládní nařízení se dotýká i řidičů MHD. Jak ale vysvětlil Libor Turek, ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem, v krajské metropoli by se autobusy a trolejbusy zastavit neměly.

„Už od léta jsme s odbory vyjednávali a ještě v prosinci jsme podepsali novou kolektivní smlouvu. Platit bude tři roky. Promítli jsme do ní i nařízení vlády a mzdy navýšili," řekl Turek.

Peníze na to dopravní podnik dostal od svého zřizovatele, města Ústí. Celkem zhruba 4,8 milionu korun. „Jsou určené na zvýšené náklady, což jsou i výplaty řidičů, kterým jsme přidat chtěli. Nepokryje to sice všechno, ale jsme velký podnik a se zbytkem částky si poradíme," dodal Turek.