Řidiči na místě nemají k dispozici popelnice ani toalety. Kálí tak přímo vedle zaparkovaných aut a odpadky mnohdy končí i na pozemku přístavu.

Cesta do města

„Je strašné, že příjezdovou silnici do krajského města lemuje takový nepořádek. Koš přetéká, o místo se nikdo nestará. Alespoň přes svátky by tu mohlo být čisto," upozornil na stav prostranství využívaného řidiči jako odpočívka starosta Dolních Zálezel Miroslav Suchý.

Nařízený úklid

Sám kontaktoval Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které cestu i s parkovištěm vlastní, a následně ústeckou Správu a údržbu silnic (SÚS), která se stará o jejich údržbu. Pracovníkům SÚS pak majitel silnice přikázal místo uklidit. „Naši pracovníci se potýkali s namrzlými silnicemi. Zatím nebyl čas," vysvětlil Bohumil Helebrant z ústecké SÚS, proč se úklidu parkoviště dosud nevěnovali. Druhým důvodem je nedostatek potřebných peněz. „Do konce roku jich moc nezbývá, proto jsme dělali tu nejnutnější údržbu," dodal Helebrant.

Mezi tu úklid parkoviště nepatřil. Zaměstnanci SÚS se na něj proto chystají až nyní. Po nařízení ŘSD. „Pokud vyjde počasí, o víkendu parkoviště uklidíme," přislíbil Bohumil Helebrant.

Podle něj je podobný nepořádek problémem všech odpočívek u silnic I. třídy. „Pokud řidiči nemají na parkovištích popelnice nebo koše, ani se nedivím, že obal od svačiny prostě hodí z okna. Na místě zastaví na povinnou pauzu, vykonají potřebu a jedou dál," sdělil Helebrant.

Chybí jim toalety

Stav odpočívky v blízkosti zastávky autobusů s označením U vodopádu si nepochvalují ani sami řidiči. „Mohli by sem dát alespoň mobilní toaletu. Pytel na odpadky je tu jeden, přitom vrchovatě naplněný," stěžoval si jeden z řidičů kamionu Lukáš Pour.

Zda ŘSD jako majitel silnice i přilehlé odpočívky plánuje dlouhodobější řešení než jen víkendový úklid, se Deníku prozatím nepodařilo zjistit. Na zaslané dotazy ŘSD v pátek už neodpovědělo.