Opravit silnici, obnovit pomník, zrekonstruovat hřiště nebo vyměnit okna ve škole. Takové projekty se díky Místní akční skupině (MAS) Labské skály dařilo v posledních letech obcím uskutečňovat. Program na podporu rozvoje venkova však končí.
„Další žádosti proto nepřijímáme. Následující dva roky nebudou pro obce z tohoto hlediska příliš plodné," přiznala předsedkyně sdružení MAS Labské skály Eva Šípová.

Poslední peníze z programu skupina rozdělí také mezi 12 projektů z Ústecka, které letos přijala. O dotaci zažádali například Petrovičtí. Za získané peníze vybudovali v chátrajícím kostele svatého Mikuláše malé muzeum a vymění vrata v hasičské zbrojnici. „Stará plechová, která museli otevírat vždy dva lidé, nahradí automatická, jež půjde otevřít dálkovým ovládáním. Tím se výjezd hasičů samozřejmě urychlí," popsal plánované úpravy starosta obce Zdeněk Kutina. Práce už začaly, hotovo bude podle něj do konce srpna. „Nakonec jsme na výměnu vrat a úpravu podlahy získali jen 112 tisíc korun, zbylých 285 tisíc zaplatíme z rozpočtu obce," doplnil Kutina.

S MAS Labské skály obec spolupracuje už několik let a stihla díky ní uskutečnit řadu projektů. „V minulosti jsme díky MAS zrekonstruovali víceúčelové hřiště na návsi, upravili park před školou, ve škole jsme vyměnili první část oken a opravili tělocvičnu," vyjmenoval starosta Petrovic. Podle něj je Program rozvoje venkova, osy IV. Leader rozdělující dotace ze Státního zemědělského intervenčního fondu mezi obce jedním z nejlépe čitelných a nejsnáze dosažitelných. „Podmínky jsou jasné a dopředu dané. Administrativa kolem žádosti sice není nic jednoduchého, ale už jsme se to naučili," sdělil Zdeněk Kutina.

MAS Labské skály letos podpoří i výměnu starých a netěsnících oken v libouchecké mateřské škole nebo rekonstrukci sálu v budově obecního úřadu v Ryjicích. „Koná se tu řada kulturních akcí. Chceme v sále proto vyměnit okna, dveře, přebrousit a znovu nalakovat parkety," uvedl starosta Ryjic Milan Nicek. „Nyní připravujeme výběrové řízení, do listopadu bychom chtěli mít okna vyměněná," uvedl starosta Libouchce Jiří Štěrba.


Jen kladné ohlasy


Na vzhledu místní školky se spolupráce s akční skupinou podepsala zásadně. „Opravili jsme chodník v areálu školky, aby na něm děti mohli jezdit na koloběžkách a tříkolkách, areál jsme nově oplotili a dětem na zahradu pořídili nové herní prvky," doplnil starosta Štěrba.
S MAS Labské skály, jež sdružuje aktivní lidi z regionu, kteří chtějí pomáhat obce zvelebit, má Štěrba, jako i jiní starostové, jen pozitivní zkušenosti. „V současnosti v blízké Čermné dělníci dokončují opravu silnice, jeden z minulých projektů," dodal.

Velké Březno se stalo členem skupiny teprve vloni a jejím prostřednictvím tak stihlo zažádat o dotaci na jediný projekt. „Jmenuje se Pojďte si hrát na zahradu. Do zahrady místní školky osadíme nové prolézačky a další. S pracemi začneme v nejbližší době," informoval tajemník obecního úřadu ve Velkém Březně Karel Jungbauer. „Spolupracovat ale chceme i do budoucna. Získat dotaci bychom chtěli například na rekonstrukci historického sloupu před kostelíkem ve Valtířově," dodal Jungbauer.


Rozdali 30 milionů


Celkem skupina už stihla přerozdělit na třicet milionů korun. „Nejčastěji jde o opravy dětských a sportovních hřišť, kulturních domů, škol a školek, tělocvičen a podobně," popsala Šípová.