Takový nepořádek jsme tady nečekali! Přesně na tom se shodla skupinka dobrovolníků, která v sobotu dopoledne uklidila okolí Mariánské skály až ke střelnici. Akci, která byla součástí celorepublikového projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko pořádal ústecký magistrát.

Dufek ve stylových montérkách

Vedle dětí s rodiči nechyběli mezi účastníky primátorka Věra Nechybová, její náměstek Pavel Dufek ve stylových montérkách či radní Lukáš Konečný. „Všude samé odpadky, kde se to tu vzalo?" podivovala se primátorka Nechybová, kterou od úklidu neodradily ani alergie z kvetoucích stromů, ani nepřízeň počasí.

Dobrovolníci prohledali každé patro v okolí skály a nestačili zírat, kolik harampádí zdejší lokalita vydala. „Nedaleko odtud jsou přistavené kontejnery, ale lidé to sem stejně přinesou. Připomíná mi to situaci z Matiční ulice. Lidé tam odpadky vždycky nanosili, rozebrali a hledali poklady," podotkla dobrovolnice Lenka Jaremová.

Samotná „Mariánka" pak vydala spoustu kuriozit peněženku včetně dokladů, složenky, pozvánku na svatbu, ale i pneumatiky či staré oděvy. Přistavené auto nakonec muselo odvézt celkem 75 pytlů plných nepořádku. Mezi nalezenými předměty se povalovala dokonce i 120litrová popelnice naplněná odpadem.

Nekonečný příběh o nepořádku v Ústí

„Nepořádek v Ústí? To je nekonečný příběh. Když jsme mapovali místa, která bychom mohli uklidit, myslela jsem si, že na Mariánské skále toho bude mnohem méně. Takové množství jsem opravdu nečekala," sdělila organizátorka úklidu Eva Fialová.

Dva doslova narvané kontejnery odvezly technické služby minulý týden od Chuderovského potoka. Více než dvě stovky dětí tam ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Ústí rovněž uklízely černé skládky.