„Žádný candát, ale siven. Krásný," konstatovali přihlížející. Jak bude ryba vonět na másle, si ani nestačili představit. Po vyvléknutí z háčku putovala ryba zpět do vody. Mrskla ocasem a byla pryč.

Chyť a pusť

„Dnes je to stylem chyť a pusť," vysvětlil rybář a ani nebyl ze ztraceného úlovku smutný.

„Vynahradíme si to během celé sezony," řekl Dalibor Pavlát, předseda rybářského spolku v Povrlech, jehož členové se u místní přehrady sešli, aby prvním náhozem zahájili sezonu.

„Ryby vracíme, ale nejlepší rybář dostane lahev sektu," slíbil předseda. Co kdo chytil, se nijak nepočítalo. „Spoléháme na rybářskou čest," řekl Dalibor Pavlát.

Nový kroužek pro děti

K nejúspěšnějším patřil rybář Karel, který se usadil v horní části přehrady. „Chytil jsem pstruha, tlouště a ještě nějaké další ryby. Je jich tu hodně, asi osmnáct druhů a to včetně jesetera," vypočítával. „Já ryby nejím, chodím sem hlavně kvůli tomu klidu. Vypnu mobil, nahodím a užívám si to," svěřil se Karel.

S rybáři bylo na přehradě i hodně dětí. „Nedávno jsme založili rybářský kroužek, tak jsme je sem vzali, aby viděly a zkusily si, jaké to je," dodal Dalibor Pavlát.

Kluci i holčičky tak nejen přihlíželi, ale zkoušeli nahodit, hlídali pohyb splávku a malý Jakub dokonce chytil plotici. „Zabrala, tak jsem ji vytáhnul," pokrčil rameny.

Rybáři v Povrlech.