Jahodové mojito

Ingredience:
3 cl limetkové šťávy
6 lístků máty
střik sodové vody
1 lžička třtinového cukru
hrst drceného ledu
2 lžíce jahod

Postup:
Jahody omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Do sklenice nalijeme limetkovou šťávu, přidáme třtinový cukr a lístky máty. Vše společně rozmačkáme a poté přidáme nakrájené jahody. Stříkneme sodu a přidáme trochu ledu. Ingredience promícháme a nápoj podáváme. Nesmíme zapomenout přidat brčko a jako ozdobu nařízneme jahodu, kterou dáme na okraj sklenice.

Autor: Veronika Bílková, Ústí nad Labem

Tiramisu s jahodami

Ingredience:
250 g mascarpone
3 ks vejce
150 g moučk. cukru
200g zakys. smetany
150 ml espressa
3 lžíce hnědého rumu
400 g jahod
kakao
150 g cukrářských piškotů (nebo dětských)

Postup:
Mascarpone našleháme, přidáme žloutky, cukr a kysanou smetanu. Vše našleháme do krému a lehce do něj vmícháme sníh z bílků. Do espressa přilijeme rum, namočíme v něm piškoty a vložíme je do mísy. Vrstvy střídáme s krémem a půlkami omytých a osušených jahod. Zakončíme krémem a poprášíme kakaovým práškem. Necháme ztuhnout nejlépe přes noc v chladničce. Vyzkoušela jsem i jiné druhy ovoce maliny, borůvky a kompotované broskve. Ovoce můžete použít zmražené.

Autor: Palaščáková Marie, Ústí nad Labem

Jahodové snění

Ingredience:
200g polohrubé mouky
150g cukru
2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
4 žloutky
100 ml vody
200 ml oleje
sníh ze 4 bílků

Krém:
2 smetany ke šlehání
2 ztužovače
250 ml tvarohu
moučkový cukr dle chuti

Na ozdobu:
jahody
nastrouhanou čokoládu

Postup:
Do vychlazené smetany vsypeme ztužovače a vyšleháme, přidáme do tvarohu a dle chuti osladíme. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, vodu. Mouku smícháme s kypřicím práškem, kakaem. Nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků. Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu. Místo mouky můžeme použít kokos. Pečeme přibližně 30 minut na 180 st. Necháme vychladnout a potřeme krémem. Ozdobíme jahodami, postrouhanou čokoládou.

Autor: Petra Pajerová, Ústí nad Labem

Jahodová soutěž s Deníkem

Ústecký deník ve spolupráci se Zahradou Svádov připravil pro své čtenáře soutěž o nejlepší jahodové recepty.

Soutěž bude probíhat od 1. 6. do 26. 6. 2015. Po tuto dobu zasílejte své nejlepší nebo originální jahodové recepty (můžete i s fotem) na e-mail: veronika.macinova@denik.cz nebo na adresu: Ústecký deník, Klíšská 25, 400 01 Ústí n. L. s heslem: JAHODY. Uveďte své jméno, adresu a kontakt.

Vybrané recepty zveřejníme každý pátek na stránkách Ústeckého deníku a vylosujeme tři nejlepší. Výherce obdrží 2 kg svádovských jahod.