Zde jsou jejich vítězné recepty:

1. MÍSTO: Krupicové kynuté knedlíky plněné svádovskou jahodou

1 balení (0,5kg) dětské krupičky, 2 vejce, špetka soli, čtvrt litru vlahého mléka, 1 lžíce másla, 1 kostka droždí (kvásek).

Vše zadělat v míse a těsto (ale trochu řidší než na houskové knedle) nechat kynout. Pak nejdříve polovinu těsta vyválet na placku, rádýlkem rozdělit na čtverce, do kterých dáváme větší jahodu a zabalíme v kulatý knedlík.

Pak zrovna tak pokračujeme s další polovinou těsta. Máme asi 35-40 knedlíků, záleží jak veliké jsou jahody, tolik se spotřebuje těsta.

Do velkého kastrolu dáme vařit vodu a ve vroucí vodě vaříme 5-7 minut dle velikosti (bez odkrývání, ani knedlíky neotáčíme!),

pak ihned rychle vyndáme a propíchneme vidličkou.

Podáváme buď klasicky se strouhaným tvarohem a cukrem, nebo cukrem se skořicí a polité máslem, nebo polité studenou omáčkou (tj:rozmixované jahody, moučkový cukr, šlehačka nebo smetana).

Recept zaslala Alena Policarová, Ústí nad Labem

2. MÍSTO: Jahodový koláč

Piškot: 6 vajec, 18 dkg cukru, 18 dkg polohrubé mouky, 5 dkg másla, 2 dkg kakaa upéct.

Krém: 25 dkg másla , 20 dkg cukru, 1 tvaroh, mléko dle potřeby. Na to hustě pokrájené jahody, navrch polít čokoládou.

Recept zaslala: Marcela Drbová, Ústí nad Labem

3. MÍSTO: Jahodové řezy

Těsto: 6 vajec, 6 polévkových lžic cukru krupice, 7 polévk. lžic polohr.mouky, Prášek do pečiva na špičku nože, 1 vanil. cukr

Krém: půl litru mléka, 2 jahodové pudinky, čtvrtka másla, 2 lžíce moučkového cukru, 2 sáčky cukrárenského žele, jahody

Postup: žloutky utřeme do husté pěny, postupně přidáme cukr, mouku, vanil. cukr a trochu prášku do pečiva, nakonec z bílků ušlehaný sníh.

Dáme vše péct do uzavřeného menšího plechu, vymazaného a vysypaného hrubou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150°C asi 20 min.

Mléko, pudink uvaříme a necháme vychladnout. Máslo a cukr utřeme a po lžících přidáváme pudink.

Krém natřeme na vychladlý korpus a na něj poklademe jahody a dáme zchladit do ledničky.

Uděláme želatinu dle návodu a opatrně nalijeme na jahody a necháme ztuhnout.

Recept zaslala Irena Souhradová, Ústí nad Labem

Jahodová soutěž s Deníkem

Ústecký deník ve spolupráci se Zahradou Svádov připravil pro své čtenáře soutěž o nejlepší jahodové recepty.

Soutěž bude probíhat od 1. 6. do 26. 6. 2015. Po tuto dobu zasílejte své nejlepší nebo originální jahodové recepty (můžete i s fotem) na e-mail: veronika.macinova@denik.cz nebo na adresu: Ústecký deník, Klíšská 25, 400 01 Ústí n. L. s heslem: JAHODY. Uveďte své jméno, adresu a kontakt.

Vybrané recepty zveřejníme každý pátek na stránkách Ústeckého deníku a vylosujeme tři nejlepší. Výherce obdrží 2 kg svádovských jahod.