Největší pozornost míří v současnosti na středeční zasedání zastupitelstva. Právě to má v programu bod dovolení členů rady města, která v současnosti skýtá jen čtyři členy.

Schválených je ovšem sedm. Kdo radu doplní, není vůbec zřejmé. „V radě by měli mít zastoupení i opoziční zastupitelé. Je to něco jako malé zastupitelstvo. Pro mě je ideální stav duhová rada," uvedla primátorka Věra Nechybová.

„Snahu paní primátorky oceňuji, nicméně představa o duhové vládě je podle mého názoru jen jakousi záchrannou brzdou jak se udržet u moci. Projevuje se zde absolutní absence politického smýšlení o standardně fungující koalici a dochází k přehození odpovědnosti na opoziční zastupitele, kteří byli paradoxně v minulosti odvoláni. Nemohu současnou sestavu vedení města podpořit," reagoval zastupitel Martin Mata (Nezařazení), který podle svých slov v případě nedovolení alespoň pátého radního na zítřejším zastupitelstvu bude požadovat vyvození osobní zodpovědnosti z řad vedení města.

Vzniká Vaše Ústí

Matův postoj podporuje i fakt, že v úterý spolu s exradními Yvetou Tomkovou a Renatou Zrníkovou oznámí vznik nového politického hnutí Vaše Ústí. Členů má mít skupina celkem devět z řad nezařazených zastupitelů.

„Nechceme být nezařazenými zastupiteli, u kterých neustále každý spekuluje, kam patří. Spojuje nás program, který jsme sami před dvěma lety vytvářeli a díky kterému jsme ve volbách získali důvěru voličů," reagovala starostka Neštěmic Yveta Tomková.

Nepřehlednost politické hry v Ústí připouští i starosta centrálního obvodu Kamil Hýbner. „V současné době má rada téměř stotisícového města pouze čtyři členy. Pučisté to po pár měsících dovedli od devíti ke čtyřem. Tento ´Virus Magistrátus´ přeskočil i na Střekov, kde klesl počet radních z pěti na dva. U nás se tato nemoc také snažila infikovat členy koalice dnes již bývalého ANO 2011 a PRO!Ústí. Všichni koaliční zastupitelé však prokázali dostatečnou imunitu, a máme tak více radních než město Ústí a obvod Střekov dohromady," uvedl Hýbner.

Ten srovnává Ústí s Pardubicemi. „Zde mají radu v maximálním počtu 11 radních, není tedy pochyb, že naplňují smysl zákona, že rada má být výkonným kolektivním orgánem," připomíná Hýbner.

Podle něj politické problémy v radě začaly už po volbách v roce 2014.

„Lidé z hnutí ANO 2011 a PRO!Ústí neměli při sestavování rady politické zkušenosti. Tento fakt byl podle bývalých radních důvodem jejich odvolání. Současná rada byla ale sestavena zkušenými stranami ODS, KSČM, ČSSD a UFO, a výsledek je ještě horší. Jejich kandidáti se rozložili sami, bez vnějších vlivů. Teď už jsou prostředky vyčerpány, zbývá málo plusů a možností pro nově dovolené radní. Sestavení nové rady bude velký morální test pro všechny zúčastněné," doplňuje Hýbner.

Radním Bzura?

Podobný názor zaujímá i zastupitel Radim Bzura, o jehož jméně se v poslední době hojně diskutuje. Právě on by totiž mohl být jedním z nových členů rady města.

„Jsme svědky stále se opakujících zvratů a názorových veletočů, ke kterým může být motivace jakákoliv," reagoval zastupitel Radim Bzura.

Kdo tedy dostane šach mat? Výsledek nepřehledné šachové partie tak přinese zřejmě již středeční jednání zastupitelů. Anebo také ne.