Ten minulý týden prohrál boj s rakovinou. Zamba je ovšem v pořádku a o jejím utracení nemůže být řeč, zpráva je podle zoo fáma.

ZVÝŠENÁ PÉČE

„To tedy slyším poprvé. Nic takového neplánujeme. Naopak, připravujeme se, že oslavíme výročí jejího příchodu do naší zoologické zahrady. V zimním období jí samozřejmě věnujeme zvýšenou péči. Například ji do výběhu pouštíme na kratší dobu, většinou okolo poledne, kdy je nejtepleji. Dostává vyšší dávku vitamínů, minerálních doplňků a medikamentů na výživu kloubů, krmnou dávku přizpůsobujeme jejím chutím,“ uvedla na pravou míru mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Zamba, samička nosorožce tuponosého, je nejstarším nosorožcem v České republice. V Evropě žije pouze pět starších jedinců tohoto druhu. Do Ústí nad Labem přišla v roce 1980 spolu se samicí Sašou, o dva týdny později dorazil samec Dan. Saša a Dan uhynuli v roce 2008 stářím, a tak Zamba zůstává jediným ústeckým nosorožcem. Zoo bude v pondělí oslavovat 37 let jejího pobytu v Ústí a zároveň 47. narozeniny.

Naučná stezka stromů vznikla na základě komplexního dendrologického průzkumu provedeného v areálu zoo v roce 2016 a následné spolupráce s fundovaným dendrologem.
Ústecká zoo má další atrakci, naučnou stezku stromů

Popřát jí přijdou i děti z Mateřské školy v Marxově ulici. „Přijde nás kolem dvaceti. Dostane určitě nějaké obrázky od dětí a přivezeme zeleninový dort od sponzorů,“ přiblížila ředitelka školky Alena Bodrinová. 

Zambu odchytili roku 1972 v rezervaci Umfolozi v Jihoafrické republice během jedné z výprav tehdejšího ředitele královédvorské zoo Josefa Vágnera. Tou dobou jí byly asi dva roky a po krátké karanténě putovala do Zoo Dvůr Králové. Odtud se po osmi letech dostala do Ústí.

TŘI MLÁĎATA

Trio nosorožců tu tvořilo stabilní skupinku. Mezi velké úspěchy chovu patří tři mláďata. Na svět přišla mezi lety 1986 až 1993. Jejich rodiči byli Dan se Sašou. První ústecké mládě, Sagan, žije v zoo v Cabarcenu ve Španělsku, druhorozený Doran v brazilském Belo Horizonte, nejmladší Dino od roku 2013 v Erfurtu, kam přišel z Poznaně.

Zamba nikdy mláďata neměla. „Její zdravotní stav odpovídá věku. Snažíme se jí život u nás co nejvíce zpříjemnit. Loni v létě jsme přesunuli její oblíbené bahniště z příkopu do výběhu, aby nemusela překonávat menší svah, což pro ni bylo již namáhavé. Občas měla možnost využívat i vedlejší přírodní výběh, který je určený hlavně pro žirafy, kde se s chutí pásla na trávě,“ vysvětlila zooložka Petra Padalíková.

Jediným zrnkem pravdy ve fámě o údajném připravovaném utracení Zamby zůstává, že po její smrti bude ústecké muzeum uchovávat vzorky genofondu, model kostry a termoplastický model.

„Řekli jsme si, že pokud, nedej bože, uhyne, zda jsme schopni si ji vzít. Dohodli jsme se, že ano a že obzvlášť ohrožené druhy uchovávat budeme. Nejde jen o nosorožce, ale i o další zvířata,“ dodal ředitel muzea Václav Houfek.

Ústecká zoo je jedinou zahradou na světě, kde se za posledních 12 měsíců podařil odchov kajmanů zakrslých.
Unikát v ústecké zoo. Odchov kajmanů zakrslých je letos jediný na světě!