Prý za jeho rozhodnutím není jen neúspěch ve volbách. „Je to logický krok. Neúspěch musí někdo vzít na sebe," říká Radim Holeček.

Bude jen poslanec

Když před dvěma lety převzal řízení ústeckých občanských demokratů, chtěl do strany přilákat nové perspektivní tváře. Nenašel je. Naopak, lidé stranu opouští.

Grafika.Na naplnění svých plánů neměl prý ani čas. Přívažkem se mu stala funkce poslance.

„Zjistil jsem, že nejde dobře pracovat jako poslanec v Praze a naplno se věnovat předsednické funkci v Ústí," vysvětluje Radim Holeček. Rozhodl se proto být „pouze" poslancem.

Ústeckou ODS nyní vede dosavadní první místopředseda František Nesvadba. Ten předpokládá, že nového šéfa by mohli místní občanští demokraté znát během několika týdnů. „Naším plánem je zvolit celou novou oblastní radu," uvedl František Nesvadba.

Před oblastním sněmem se ale musí sejít ještě místní sdružení. „Moje přání je, abychom vše zvládli do Mikuláše. Pokud se to nepovede, asi to necháme na začátek roku," doplnil František Nesvadba.

Radim Holeček je přesvědčený, že najít jeho nástupce nebude obtížné. „Vím minimálně o čtyřech vhodných adeptech," tvrdí Holeček. Konkrétní jména si ale nechal pro sebe.

Změny i v ČSSD

Ve funkci asi skončí také předseda ústecké ČSSD Arno Fišera. Deníku potvrdil, že se na příští konferenci sociálních demokratů zřejmě už nebude ucházet o post předsedy.

Neobjevil se ostatně ani na kandidátce sociální demokracie do městského zastupitelstva a v poslední době se často omlouval i z jeho jednání.

Sociální demokraté ale přeci jenom dopadli lépe než ODS. V zastupitelstvu stále mají pět křesel a mohou být teoreticky i partnerem pro vytvoření koalice.

S něčím takovým nemohou občanští demokraté příliš počítat. Ale mají vyjednávací tým a čekají, zda je některé z úspěšnějších stran či hnutí osloví. „Myslíme si, že můžeme nabídnout kvalitní lidi. Spolupráce není jen o radě, ale i výborech a komisích," dodal František Nesvadba.