Kdy budou známá jména nového vedení kraje zatím není jasné. V pondělí měli klíčovou schůzku vítězní komunisté, v úterý se setkají se sociálními demokraty. Teoreticky tato schůzka může rozhodnout, kdo bude hejtmanem a kdo bude tvořit radu kraje. To se ale prý nestane, týmy si jen předají návrhy koaliční smlouvy.

„Probírali jsme poslední detaily před jednáním s ČSSD. Jednání budou až později," uvedl v pondělí po jednání KSČM Bubeníček. Podle něho je čas, zastupitelstvo se sejde možná až 28. listopadu.

Do médií v minulých dnech pronikla některá jména údajných radních, která navrhují jak komunisté, tak sociální demokraté. Mluvit o konkrétních osobách ale strany nechtějí. To si schovávají na volební vyjednávání. Jakékoli zveřejňování jmen označují za spekulace. „Mohu říci, že asi dvě jména, která jsem četl, zcela jistě navrhovat nebudeme," prohlásil Bubeníček.

Za spekulace označil informace, že komunisté chtějí dát do koaliční dohody podmínku, že pokud bude některý z radních zatčený, tak by strana ztratila nárok na jeho místo v radě a automaticky by ho získala strana druhá.

Problém je s některými osobami ze strany sociální demokracie. V září byl zatčený tehdejší náměstek hejtmanky Pavel Kouda v souvislosti s machinacemi kolem evropských dotací. Již je venku z vazby a čeká na soud. Policie ale opakovaně potvrdila, že na případech kolem dotací stále intenzivně pracuje a nelze proto vyloučit další zatýkání. Za chod úřadu přitom nesli velkou odpovědnost krajští politici a ČSSD v minulých 4 letech vládla.

Varování zaznívá i z opozice. „Chci zopakovat svůj postoj k novému složení rady kraje, kde se podle mého názoru nesmí objevit lidé spojení s dosavadním vedením kraje. V opačném případě by totiž vítězní komunisté jen prokázali, že korupční systém, o kterém se mluví v Ústeckém kraji, a o kterém informují média, nejen tolerují, ale také jej podporují," uvedl poslanec Jiří Paroubek.

Co je jisté?

O koalici vyjednávají komunisté s ČSSD. Hejtmana mají mít komunisté, stejně jako většinu v radě kraje. Hejtmanem má být Oldřich Bubeníček. Další jména, která pronikla na veřejnost, prý vůbec nejsou jistá.