Doslova ze dne na den se Matějovi Říhovi ze Severní Terasy změnil život.

Zpíváme pro tebe

Sedmiletý chlapec, který je kvůli své nemoci odkázaný na invalidní vozík, dostal nový speciální s elektrickým pohonem. Největší část z 200 tisíc, což je hodnota vozíku, získala jeho rodina díky prvnímu ročníku akce Zpíváme pro tebe, která se na jaře konala v ústeckém divadle.

Z vozíku, který dostal teprve před několika dny, je chlapec nadšený. „Hurá, to to jede," projížděl venkovní částí restaurace, kde ve středu dar rodiče a organizátoři akce představili. Mezi stoly a židlemi se pohyboval s dovedností automobilového závodníka. A ochotně předváděl, co vše vozík umí – zrychlovat, svítit, blikat nebo měnit polohu sedadla a opěrek.

Učí se rychle

„Jede na něm teprve podruhé. Říká, že to neumí, ale naučil se to velmi rychle," uvedla jeho matka Vladimíra Havlínová. Podle ní až dosud byl Matěj odkázaný na někoho, kdo ho na ručním vozíku někam dotlačí. Nyní se může pohybovat sám. „Včera jsme byli v nemocnici a odjel se prostě někam podívat, když se nudil. To dříve nemohl," vysvětlila.

Změní se i jeho škola, Matěj navštěvuje klasickou základní školu v Trmicích. Ale ačkoli zde prý má perfektní podmínky, s vozíkem byl vždy na někoho odkázaný. „Nyní se těší, že prostě bude se spolužáky," prozradila jeho matka. Dodala, že vozík v hodnotě nového auta by synovi sama koupit nemohla. A pojišťovna ho tak malým dětem neplatí.

Organizátorka akce Martina Zemanová prozradila, že v koncertech hodlají pokračovat. Další je naplánovaný na   6. března příštího roku. Jisté je prý účinkování Daniely Šinkorové a moderátora Jana Štastného.

Pavel Sušický z nadačního fondu Porta Bohemica uvedl, že Matěje jako dítě vhodné k benefici vybrali dětští lékaři z regionu. Podle něho je dětí, které podobnou pomoc potřebují, celá řada.