Sám Moudrý přitom na konci letošního února na pozici šéfa zoo kvůli sporům v dozorčí radě rezignoval. 

"Po zvážení celé situace jsem se rozhodl, že se přihlásím. Udělal jsem si rekapitulaci všeho, co se v zoo povedlo, včetně problémů, které vždycky přicházejí. Řekl jsem si, že bych chtěl zahradě pomoci dotáhnout věci, které jsem nastartoval, do konce," reagoval Moudrý. V případě úspěchu ve výběrovém řízení se chce zaměřit zejména na projekt tučňáků. "Jde o naprostou prioritu, je to rozjetá akce, asi bych do toho vložil daleko více energii a krátkodobě kvůli tučňákům upozadil dlouhodobější vize a představy," podotkl Moudrý. 

Ředitel ústecké zoo Luboš Moudrý.
Šéf ústecké zoo Lubomír Moudrý rezignoval. Kvůli tlakům v dozorčí radě

A co špatné vztahy v dozorčí radě zoo, kvůli kterým Moudrý rezignoval? "Bývalé kolegy znám a spolupracoval jsem s nimi. Problémy byly zapříčiněné ne přesně stanovenými pravomocemi a kompetencemi, které jsou ve zřizovací listině pojaté poněkud vágně. Tohle se musí nastavit," dodal Moudrý. 

"Jako členovi dozorčí rady mi nepřísluší hodnotit, kdo se do výběrového řízení na ředitele zoo hlásí. Neříkám na to tedy vůbec nic," reagoval na kandidaturu Moudrého člen dozorčí rady Tomáš Kraus. 

Mezi kandidáty, kteří chtějí šéfovat Zoologické zahradě v Ústí, nechybí ani exstarosta Střekova Miroslav Štráchal, který momentálně působí v zoo jako zástupce ředitele. Štráchal do konce roku 2012 vedl Městské služby v Ústí, také příspěvkovou organizaci města. Bývalí radní ho odvolali. Po volbách v roce 2014, kdy kandidoval za hnutí ANO, se stal starostou ústeckého obvodu Střekov. I tam ho v roce 2016 v dubnu zastupitelstvo odvolalo, opozice mu vytýkala personální rozklad úřadu. V zastupitelstvu města hájí v současnosti barvy hnutí UFO náměstka Jiřího Madara.

Do výběrového řízení se přihlásil taktéž současný pověřený ředitel zoo Roman Končel. Dalšími kandidáty jsou Karel Mutinský z Technických služeb města Mostu, vedoucí chovatelského úseku ústecké zoo Ilona Pšenková a Csilla Frank, o které zatím nejsou bližší informace. 

Jak uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová, všechny uchazeče pozve rada města na osobní pohovory. "Termín pohovorů upřesníme po konzultaci s Unií českých a slovenských zoologických zahrad, jejíž tři zástupci jsou členy výběrové komise," podotkla Macová.

V komisi, která nového ředitele ústecké zoo vybere, bude též náměstek primátorky Jiří Madar (UFO), radní Květoslava Čelišová, ředitel košické zoo Erich Kočner a další. Rada města zvolila i náhradníky do komise, a to Pavla Dufka a ředitele Zoo Ostrava Petra Čolase. 

Mládě šakala čabrakového se podařilo odchovat v ústecké zoo.
Sveřepí šakali zavile vyli…Ústecká zoo se pyšní vzácným odchovem