Prvním návštěvníkům ze Svazu důchodců Ústí se městský klub otevřel v pondělí a zájem byl veliký. Dorazilo více než 150 seniorů.

Dobrá dostupnost

„Prostory jsou vynikající. Můžeme tu pořádat výroční schůze, taneční odpoledne a spoustu dalších akcí. Dostupnost v centru města je také velice dobrá a boční vchod do domu kultury je bezbariérový, takže pro seniory opět dobře dostupný. Magistrátu patří obrovské poděkování," řekla Věra Franková, předsedkyně Svazu důchodců Ústí, který má více než šest stovek členů.

V horním patře domu kultury se pak už ve čtvrtek otevře i menší klub pro denní aktivity seniorů, jakými jsou malování, zpívání či trénink paměti. To využijí například i členky zrušeného klubu Elixír z Bukova.

„Pracuji na vyúčtování a ukončení Elixíru. Prostory na Bukově jsme vyklidili a těžko říci, jak budou využívány. Našim členkám se zatím v restauraci domu kultury líbilo, tak uvidíme, jak to bude vypadat v horním patře," sdělila předsedkyně spolku Elixír Květoslava Votrubcová.

Lidové ceny

Už teď je jasné, že v menším klubu nad restaurací najdou senioři k posezení i stoly s počítači. „Počítače nakoupil na vlastní náklady pan náměstek Madar od Elixíru. V současnosti je instalujeme," uvedla předsedkyně sociálně zdravotní komise Lenka Jaremová. Restaurace domu kultury připravila navíc seniorům speciální nápojový lístek.

„Máme tu ceny z roku 1989, tedy kávu za 10 korun, čaj za 8 korun nebo bílé a červené víno za 15 korun. Je to gesto podnikatelů, kteří na seniorech nechtějí vydělávat.," sdělila Jaremová s tím, že náklady za prostory zaplatí město z rozpočtu.

„Částka 300 tisíc v rozpočtu města je určená na seniorskou politiku pro všechny kluby. Harmonogram schůzek klubů bude koordinovat městská rada seniorů, složená ze zástupců jednotlivých klubů, která bude jmenována 13. ledna," doplnil náměstek Jiří Madar.