Takových silnic je ale ve městě Ústí nad Labem spousta. Některé už po důkladnější rekonstrukci volají několik let. Město ale zatím ani nemá jasno, které dostanou prioritu.

Víte o nějakém výmolu? Poštete nám fotografie. Více čtěte zde: Vytáčí vás silniční výmoly? Pošlete redakci fotografie!

„Žukovova je naprosto tragická. Je to vlna za vlnou, díry, výtluky, musíte tu kličkovat, pokud si nechcete vytřást výfuk nebo přijít o tlumiče. To ani nemluvím o hlavních magistrálách na Severní Terase. Některé z nich město jen záplatuje. To je jedna záplata na druhé," rozčiluje se řidič Miroslav Janáček.

NEJVYTÍŽENĚJŠÍ ÚSEKY MAJÍ PŘEDNOST

Jenže městu chybí přibližně miliarda korun na velkoplošné opravy silnic. V letošním rozpočtu na ně nemá žádné peníze. Nějaké by snad mohlo mít v polovině roku po závěrečném účtu loňského rozpočtu, kdy zjistí, zda a kolik ušetřilo.

Zároveň magistrát stále nemá jasno, které silnice opraví. „Opravy budou postupovat tak jako v předchozích letech. Tedy podle dopravního významu komunikací. Nejprve provedeme opravy silnic s provozem MHD a těch dopravně nejvytíženějších," sdělila Romana Macová, ústecká tisková mluvčí. Zároveň ale vysvětlila, že noční teploty stále klesají k nule.

Což prý znamená přízemní mrazíky, kvůli kterým není možné pokládat povrchy. „Stále sbíráme informace pro údržbu. Na jejich základě rozhodneme na začátku dubna o dalším postupu a případné potřebě peněz. V dubnu začíná i provoz výroben směsí v nejbližším okolí," uvedla Macová.

Mohlo by vás zajímat: Dálnice D8: Bude nový úsek zavřený? Hýbe se podloží?

Na stav silnic ovšem nadávají i starostové městských obvodů. Například Kamil Hýbner z centrální obvodní radnice, která se potýká s velkým počtem poničených komunikací.

„Není přeci důvod, když tu lidé nemají nijak luxusní platy, aby si na rozbitých silnicích neustále ničili svá auta. Každý metr vozovky, který opraví, považuji za přínos. Komunikace by měly mít prioritou, nejen silnice, ale třeba i chodníky," poznamenal starosta Hýbner.

ŽUKOVOVA V PLÁNU NENÍ

Starostka Střekova Eva Outlá dodala, že ani na Střekově jim zatím nikdo nejproblémovější silnici neopraví. „Žukovova v plánu není. Magistrát chce u nás provést opravy za 3,8 milionu korun. Největší investice jsou v ulicích Rubensova, pak Truhlářova a Vítězná," řekla starostka.

Ústecký kraj na opravy silnic druhých a třetích tříd, které spravuje, z vlastního rozpočtu uvolní 411 milionů korun. Dalších 215 milionů dostal od státu. Opravy už začaly. Nového povrchu za 8,5 milionu se dočká třeba silnice v Zubrnicích.

„Dosud jsme opravovali hlavně povrchy komunikací, letos se soustředíme na mosty, mostky a propusti," uvedl hejtman Oldřich Bubeníček.

Čtěte také: Střekov letos utratí miliony za parkoviště i nemovitosti