Řada domácností zůstala během čtvrtečního večera a noci bez proudu. Například v Tisé či Libouchci v okrese Ústí nad Labem proud vypadl kolem páté hodiny v podvečer.

"Nesvítili jsme déle než hodinu a půl. Před osmou hodinou už to bylo v pořádku," potvrdil starosta Tisé Jiří Jandásek. Během noci se podařilo odstranit většinu poruch.

"Situace se stabilizovala téměř ve všech regionech, velký posun nastal především v Ústeckém kraji a na Moravě. V terénu jsou i nadále poruchové čety Skupiny ČEZ a snaží se obnovit dodávky elektřiny co nejdříve. Na pomoc jsme volali i subdodavatelské firmy a také přesouvali poruchové čety z lokalit, kde kalamita nezasáhla," uvedla v pátek ráno Soňa Hollingerová, mluvčí skupiny ČEZ.  

Ilustrační foto.
Energetici řešili kvůli větru desítky poruch, padlé stromy zastavily vlaky

Nejčastější příčinou poruch je strom či větve ve vedení nebo ulomené izolátory. "Předpokládáme, že se nám většinu poruch podaří odstranit během pátku, nicméně s nastávajícím víkendem mohou přibývat nová hlášení poruch, z důvodu, kdy se lidé bude vydávat na kontrolu svých rekreačních objektů," dodala Hollingerová.

K dispozici pro hlášení poruch je bezplatná linka ČEZ Distribuce 800 850 860.

Napilno měli také hasiči. Nejvíce si mákli na Děčínsku, kde zasahovali celkem ve 26 případech. Na Ústecku vyjeli kvůli silnému větru šestkrát. "V pěti případech to byly spadané stromy na silnicia to v obcích Suletice, Proboštov, Velké Březno, Podlešín a Řehlovice, šestý výjezd zapříčinilo spadlé trakční vedení v Koštově," popsal za hasiče Lukáš Marvan.

Poměrně klidno bylo na Teplicku, kde hasiči vyrazili pouze ke spadlému stromu na silnici v krušnohorské Moldavě. Překážku nahlásil řidič autobusu. Na místě zasahovali i profesionální hasiči.

V Duchcově vítr rozházel po sídlišti několik desek z polystyrenu, které má firma v ohradě připraveny na zateplení věžáků. Pracovníci firmy po upozornění od městské policie rozházený stavební materiál sebrali a zabezpečili.

Ilustrační foto
Silný vítr zasáhl Ústecký kraj, meteorologové nedoporučují horské túry