Od důtky k ředitelské pochvale, od strachu promluvit k účinkování v muzikálu. Školní divadlo, které žáci 6. a 7. tříd ústecké základní školy SNP připravovali od října, zocelilo nejen kolektiv, ale pomohlo každému, kdo se zapojil. Malí herci by však neslavili úspěch bez režiséra. Ačkoli vyučuje zeměpis a cizí jazyky, Helena Vimmerová neváhala, když o vedení školního divadla děti požádaly právě ji.

Počáteční obavy

„Ze začátku jsem měla obavy. Dramatický kroužek jsem nikdy nevedla, s divadlem jsem do té doby neměla žádnou zkušenost," přiznala pedagožka.

Co ale měla, byla chuť trávit čas s dětmi a splnit jim jejich přání. „Naše škola se zaměřuje na integrované děti. Když přišla nabídka, abychom se zapojili do projektu zaměřeného na vzdělávání k rozvoji rovných příležitostí žáků, a to formou divadla, chtěli jsme do toho jít," popsala třídní učitelka sedmáků.

Divadlo za Ámose

Sama vést přípravy nejdřív odmítala. Nakonec s dětmi směnila za Ámose. „Do ankety Zlatý Ámos o nejoblíbenějšího učitele mě žáci přihlásili už dvakrát. Chtěli mě přihlásit znovu, já ale odmítla. Buď divadlo, nebo Ámos," vyhrožovala zkušená vyučující a mohla začít pracovat na scénáři.

Cílem projektu bylo secvičit s žáky pověst, jež se váže ke kraji. „Hrozilo, že více škol vybere tu stejnou. Proto jsem si hru vymyslela sama," sdělila Helena Vimmerová.

Do příběhu vložila reálné historické postavy, Kateřinu ze Střekova, Věnceslava z Košťálova a Jana Zajíce z Hazmburku. „Věnceslav se dětem ale špatně vyslovoval, překřtili jsme ho proto na Vítka. A z Jana udělali Hanze," dodala s úsměvem vyučující.

Ruku k dílu nakonec přiložilo 46 dětí, ale i další učitelé, umělci ze Severočeského divadla nebo šermíři ze skupiny Verbera. Hraní děti cvičily po škole, choreografii v tělocviku, samy malovaly kulisy. „Už jsme neměli místa, přesto mě jedna dívenka prosila, aby nám mohla dělat alespoň uklízečku," smála se oblíbená učitelka.

Další děti budou mít šanci už na podzim, projekt totiž pokračuje. „Je to spousta práce navíc, ale dětem divadlo skutečně pomáhá. Chlapec, co měl ještě loni ředitelskou důtku, to letos vytáhl na pochvalu. Jinak nemluvná žačka v představení válela tak, že své rodiče dojala," popsala úspěchy dětí Vimmerová.