Zájem má fakultní Základní škola na Klíši, která se o získání grantu pokusila loni. „Letos chceme více zdůraznit, že kromě využití pro výuku bude zahradu využívat i školní družina. Děti by v zahradě mohly trávit odpoledne a rodiče by si je mohli vyzvedávat přímo z ní,“ sdělil učitel Marek Antolík.

I Základní škola Vojnovičova v Ústí uvažuje, že se zúčastní. Chce při výuce víc využít školní zahrady. „Kdyby se nám podařilo grant získat, vybudovali bychom například přírodní skalku nebo bylinkovou zahrádku. Do plánu máme také zahrnuté terénní úpravy, aby na vyvýšených záhoncích mohly pracovat i děti na vozíčku. Kromě užitkových rostlin bychom rádi měli na zahradě i zástupce stepních rostlin z Českého středohoří,“ popsala učitelka Jaroslava Arnoštová.

Zelené oázy loni podpořily celkem 18 projektů. Mezi oceněné patřily hned dvě komunitní zahrady z Ústí: Krásné sousedění a Žížala na Terase.

Ze skály pod hradem Střekov padají kameny
FOTO: Ze skály pod hradem Střekov padají kameny, lidé se bojí

„Prostředky jsme využili převážně na nákup rostlin, stavebního materiálu pro zbudování posezení a přístřešku, nářadí a materiály pro vzdělávací programy, které organizujeme pro ZŠ a ZUŠ Husova,“ uvedl za Krásné sousedění Jiří Škoda.

Zda se bude účastnit i letos, Krásné sousedění ještě neví. „Po extrémně suchém létu si děláme analýzu toho, jakým směrem budeme muset napnout naše úsilí, aby naše komunitní oáza byla skutečně zelená,“ doplnil Škoda.

Žadatelé se mohou přihlásit do 31. října, pro své projekty mohou získat 25 až 140 tisíc korun. Grantovou podporu vyhlásily společně Nadace Partnerství a společnost MOL Česká republika.

Sucho. Ilustrační foto
Rekordní sucha. Letošní rok je druhý nejchudší na deště za posledních 58 let

„Každoročně nás těší velký zájem veřejnosti, vybíráme ze stovek přihlášených projektů. Aktivní občané a obce se stávají v posledních velmi suchých letech klíčovými hráči, kteří pomáhají zmírňovat důsledky oteplování sídel a nedostatku vody ve městech i krajině,“ řekl Tomáš Pavlík ze společnosti MOL Česká republika.

„Jejich projekty navíc kultivují zanedbané nebo opomíjené lokality a přispívají k posílení sousedských vazeb a odpovědnosti místních obyvatel k prostředí, ve kterém sami žijí,“ dodal.

Z grantového programu Zelené oázy mohou obce, školy nebo další instituce financovat kromě nákupu sazenic a potřebných nástrojů i propagační materiály nebo odborné poradenství. „Vítězné projekty budou známy 13. února 2019, podpoření žadatelé mohou své záměry uvést v život od března do listopadu následujícího roku,“ informoval David Kopecký z Nadace Partnerství.

Anna Himmelová

Z ubytovny Modrá lezou švábi a štěnice
Švábi z ubytovny Modrá stále ničí Střekov