Pro členy IZS a pracovníky domovů pro seniory a pečovatelské služby funguje v Ústí nad Labem mateřská škola Větrná a městské jesle. Starší děti mohou trávit čas v krizovém volnočasovém centru, které funguje při základní škole Mírová. Zatím ale rodiče starost o děti svěřují rodinným příslušníkům. „Momentálně k nám chodí čtrnáct dětí. To je méně, než jsme předpokládali, trochu nás to překvapilo,“ řekla ředitelka mateřské školy Ivana Votrubová.

Předškoláci jsou sesbíraní z celého Ústí, rychle si ale zvykli. „Měli jsme trochu obavy, jak si na cizí prostředí a učitelky zvyknou, ale je to bez problémů. Zvládli to dobře,“ dodala ředitelka.

Odběrové místo pro odebírání vzorku na koronavirus u Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem
FOTO, VIDEO: Na koronavirus testují u nemocnice v Ústí, je to mnohem rychlejší

Péče o děti se v době karantény téměř neliší od běžného provozu. Kromě práce učitelek na doma. „Ačkoli nám město samozřejmě pomáhá, i my jsme museli být s rouškami soběstační. Paní učitelky je doma samy našily pro děti a zaměstnance. Přebytky jsme věnovali dál,“ doplnila Ivana Votrubová.

Podobná situace je i ve volnočasovém středisku při základní škole Mírová. „Nastoupili k nám čtyři žáci,“ vypočítala vedoucí střediska Jana Velková.

Ve středisku neprobíhá klasická výuka, protože vyučovat naráz žáky všech věkových kategorií by bylo organizačně problematické. „Jsou tu ale učitelé, kteří s dětmi plní zadané úkoly ze škol, kteří s nimi proberou látku, jež je potřeba,“ popsala chod volnočasového střediska Velková.

Výhodou pro členy IZS jsou nyní i noční. „Většina záchranářů pracuje na směny, takže děti může ohlídat ten z rodičů, který je zrovna doma,“ sdělil mluvčí záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník.

Třídy se zaplní v příštích dnech

Na Mírové očekávají hustější provoz příští týden, kdy rodiče zapsali více dětí. S větším pracovním nasazením u sebe počítají i zdravotníci.

„Kdo ví, v jakém pojedeme režimu a jestli se vůbec dostaneme domů. Pokud průběh epidemie bude stejný jako v jiných zemích, čeká nás v příštích týdnech rapidní nárůst nemocných. Pak už by to jenom babičky asi neutáhly,“ uvedla zdravotní sestra Lucie Šebková.

V případě velké krize může pomoci i město. „Máme připravené v případě krizového scénáře další vytipované budovy k zajištění provozu školských objektů, co nejdéle to bude možné,“ připomněl náměstek ústeckého primátora Michal Ševcovic.

Vedoucí kanceláře ústeckého hejtmana Luboš Trojna
Ústecký kraj získal od spekulantů statisíce roušek. Další dodávku vyhlíží

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník