V Ústeckém kraji eviduje společnost Krajská zdravotní, která sdružuje pět největších špitálů, zhruba 14 tisíc dárců krve. V celém kraji přitom žije více než 820 tisíc obyvatel. Mezi dárci byl velkou část života také Zdeněk Sýkora z Děčína, který získal zlatou plaketu. Tu uděluje Český červený kříž za 250 odběrů krve.

„Chodil jsem na krev od 18 let. Rád jsem pomáhal. U nás v Rozbělesích byl nemocný malý kluk, který potřeboval nutně krev,“ uvedl Sýkora s tím, že dárcovství krve pro něj na vojně znamenalo i různé výhody.

10. Ples severočeských patriotů
FOTO: Luxus, zábava a tanec. Ples severočeských patriotů v Ústí

Dárci dnes mohou kromě dobrého pocitu, že pomáhají, ocenit například placené volno v práci či slevu na daních. V některých městech mohou lidé, kteří podstoupili alespoň 40 odběrů krve, zdarma využívat městskou hromadnou dopravu. Jezdit bezplatně mohou v Chomutově, Jirkově, Bílině a v Děčíně. V Lounech a Litoměřicích se svezou zdarma i dárci krve s 30 odběry, v Lovosicích už s 10 odběry. Slevu na MHD pak nabízejí v Mostě, Litvínově a Žatci.

Slevy nabízí také děčínská zoologická zahrada. Po předložení průkazu dostanou dárci krve slevu 50 procent na vstupném do areálu Zoo Děčín a expozice Rajské ostrovy. Držitelé Janského medaile, kteří absolvovali 10 odběrů, mají parkování v děčínské a ústecké nemocnici zdarma.

Ilustrační foto
Zabezpečení škol někde pokulhává. Cizí lidé se snaží projít mezi děti

Zdeněk Sýkora, který do děčínského špitálu na odběry docházel, už nyní krev nedává. „Končil jsem, když rušili odběr v Děčíně a začalo se jezdit na odběry do Ústí,“ vysvětlil. V děčínské nemocnici je už ale opět možné krev darovat. Odběry se tu provádějí na samostatném odběrovém středisku.

V lednu letošního roku přišlo do nemocnic Krajské zdravotní v Ústí nad Labem, Teplicích a Děčíně 41 nových dárců krve. Vloni ve stejném období to bylo 55 lidí. „Prvodárců v roce 2018 však přišlo o 16 procent více než v roce 2017, což nás určitě těší,“ řekl primář transfuzního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Jiří Masopust. Do nemocnice v Mostě a Chomutově přišlo za rok 2018 nových dárců 422. V registru měly špitály včetně prvodárců loni 6 505 lidí, předloni jich bylo 6 314.

Masopust v Brné
FOTO: S maskou i bez. Brná se bavila při pátém veselém masopustu

Podle mluvčího Krajské zdravotní Iva Chrásteckého počet dárců krve v nemocnicích neklesá, ale ani se nijak dlouhodobě nezvyšuje. Jejich zastoupení je ale výrazně nižší než tři procenta populace. K dispozici by měla být alespoň čtyři procenta. Nedostatek je hlavně Rh negativních krevních skupin.

„Všech dárců krve a krevních složek si vážíme a budeme rádi, když se nenechají zlákat komerčními plazmaferetickými centry a budou pokračovat v darování nesmírně důležité tekutiny pro léčbu pacientů našeho regionu,“ doplnil Chrástecký. V České republice může darovat krev každý ve věku 18 až 65 let, kdo neprodělal nebo netrpí závažnějším onemocněním, souhlasí s odběrem krve, provedením potřebných vyšetření a vedením vybraných údajů v registru dárců.