Krátký rozhovor pro Ústecký deník poskytla předsedkyně Regionální Obce Slováků žijících v Ústí nad Labem Janka Nedvídková.
 
Akci Barevná planeta znám, ale tohle je trochu jiná záležitost. Můžete ji čtenářům přiblížit?
Už čtvrtým rokem přicházíme do Ústí nad Labem s akcí, která se jmenuje podobně, ale je trochu skromnější. Jmenuje se Barevný region, je pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka a v tzv. zkratce představuje kulturně-společenský život národnostních menšin žijících na severu Čech. Mezi Bulhary, Vietnamci, Romy, Němci, Židy, Ukrajinci a Maďary má svá zastoupení i Regionální Obec Slováků, kterou už pátým rokem stmeluji a připravuji pro členy program. Moc mě mrzí, že jsem nebyla přizvána do organizačního výboru, slovenskou menšinu tam zastupuje Ivo Přichystal, předseda Teplické odbočky.

Výlet seniorů z Krásného Března do Dubiček
FOTO: U Dubického kostelíka zavzpomínala devadesátiletá Anička Šťastková

 
Jak to bude na Lidickém náměstí v pátek vypadat?
Zástupci oslovených národnostních menšin si připraví vlastní program, já mohu mluvit pouze za Slováky. Stánky budou označeny vlajkou, nabízet budou různé pochutiny, folklor, zvyky. Z Chomutova přijede folklorní soubor Skejušan, kde průměrný věk je kolem sedmdesáti let, jednou už vystupoval na zámku v Trmicích. Mají úžasné scénky např. křest, svatbu atd. Kroj si každý udržuje sám, dnes je to ceněná vzácnost, celý kroj je hodně drahý, netroufám si odhadnout cenu. Toto je skupina Rusínů, která do Čech přišla z Rumunska. Představíme časopis Koreně, popisující život Slováků v Čechách, ukážeme ruční práce našich žen, budeme prodávat koláčky, voňavou pečínku, domácí chléb. Gastronomickou ukázku zajišťuji já a Majka Kuchyňková. Všechno je to ruční práce, žádná pekárna. Vždycky je to hned pryč.
 
Co by jste si přála do dalších let?
(smích) To  vím přesně! Nemáme vlastní klubový prostor, vlastní objekt, scházíme se nepravidelně podle možností v čajovnách, někdy třeba na zámku v Trmicích. Momentálně jsem navázala spojení se skupinou Slováků žijících v Dráždanech, na setkání se moc těším. Ideální by byl nějaký malinkatý sál, který by poskytoval zázemí všem národnostním menšinám, ale toho se sotva dočkám. Většina členů jsou už důchodci, já jsem bývalou profesí knihovnice, dost jsem toho přečetla, vím, že to není jednoduchá záležitost. Třeba se to jednou někomu splní. V Ústí žije hodně Slováků, statistiku jsem nestudovala, ale jedno je jasné. Bez klubovny mladí nepřijdou!  

Cena pro vítěze Interporty 2018.
FOTO, VIDEO: Cenu pro Interportu navrhl Ústečan Peter Stacho