Právě smlouva na poradenské služby ohledně zřizování vakcinačních center za 130 tisíc korun měsíčně byla jedním z důvodů odvolání tehdejšího generálního ředitele Krajské zdravotní Aleše Chodackého. Podle hejtmana měl zpracování sporné smlouvy zadat Zetek, který na ni minulý týden upozornil. „Personalistka Krajské zdravotní mi řekla, že ji uzavřela na základě přímého pokynu pana Zetka,“ řekl na středeční tiskové konferenci hejtman Schiller.

Odvolaný předseda představenstva jeho slova ale odmítá. „Je to absurdní. Smlouva s paní Marschallovou byla podepsána podle našich poznatků 24. listopadu, předsedou představenstva jsem se stal o den dříve, kdy jsem byl zmocněn představenstvem pouze k tomu, abych uzavřel smlouvu s generálním ředitelem,“ oponuje Zetek, který se kvůli této smlouvě už obrátil na policii. Ta případ prověřuje, k dispozici by měla dostat také záznamy z jednání představenstva KZ.

Jindřich Zetek na archivním snímku
Jindřich Zetek: Důvody mého odvolání jsem se dozvěděl až z médií

„Předseda představenstva nemůže někoho jen tak pověřit uzavřením smlouvy. Jestliže člen představenstva jedná, jedná na základě zmocnění představenstva. Takže to je úplně mimo. Navíc jsem v té době vůbec nevěděl, kdo personalistiku dělá,“ popřel jakýkoli vztah k podpisu smlouvy Zetek.

Jak už dříve uvedl, nikdo jim nedoložil, že Vladislava Marschallová poradenskou smlouvu skutečně naplňovala prací.

Podle hejtmana Schillera je podivné, že s tématem poradenské smlouvy přišel Zetek až nyní, po třech měsících ve funkci předsedy představenstva. „Nerozumím tomu, proč o tom představenstvo Krajské zdravotní a ani nikoho jiného neinformoval. Zmínil se o ní až nyní, kdy byl z funkce předsedy představenstva odvolán. Zavání to tím, že nás nějakým stylem bude vydírat,“ přitvrdil hejtman.

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO).
Ještě jednou a dost! Krajská koalice se dohodla na dalším pokračování

Zetek takovou interpretaci jednoznačně odmítl s tím, že každý má právo hájit se způsobem, jaký uzná za vhodný. „Mám za sebou nějaký čas v advokacii, takže chápu, že se hájí čímkoli. Jinou věcí je, co prokážou,“ uzavřel Zetek.

Vladislava Marschallová v kontextu kauzy Krajské zdravotní ukončila také poradenskou smlouvu na krajském úřadě a podle slov Jana Schillera opustila i funkce uvnitř hnutí, kde zastávala post krajské místopředsedkyně.

Situací v KZ se bude zabývat také krajské zastupitelstvo, které se sejde v Ústí nad Labem v pondělí 22. března. Vysvětlení budou požadovat především opoziční strany v čele se STAN a piráty, kteří požadují zveřejnění všech poradenských smluv a provedení auditu v největší krajské společnosti, která zaměstnává více než sedm tisíc lidí a jejíž obrat přesahuje sedm miliard korun.