Mimo provoz ovšem zatím stále zůstávají všechny lyžařské areály v Ústeckém kraji. Provozovatelé čekají na ochlazení, aby mohli začít s intenzivním zasněžováním. Všechny areály jsou na zimu už dlouhé týdny připraveny.

Klínovec má náskok

Zasněžování ve středu dopoledne spustili na některých sjezdovkách na Klínovci. „Už jsme to spustili. I když teploty měly být daleko hlouběji pod bodem mrazu. Nakonec je kolem minus tří stupňů, což se sice dá spustit, ale v hodně omezeném režimu. Předpovědi byly daleko lepší, než počasí reálně je," řekl Adam Svačina z areálu Klínovec.

Zasněžují se přednostně sjezdovky na severní straně Klínovce, Dámská, Pařezovka a Přemostěná. Níže položené areály na větší mrazy zatím čekají.

„Celý zasněžovací systém je připraven a čekáme již jen na mráz. Jakmile počasí dovolí, ihned budeme zasněžovat," informují na webu provozovatelé areálu v Dolním Podluží na Děčínsku.

Meteorologové slibují výraznější ochlazení v noci na čtvrtek. Provozovatelé potřebují alespoň na částečné zasněžení sjezdovek několik dní. „Potřebujeme pět až sedm dní na umělé zasněžení. Pokud začne mrznout," řekl už dříve jeden z majitelů střediska Bouřňák na Teplicku Petr Benda. Provozovatelé počítají s tím, že středisko bude v provozu ve stejném rozsahu jako v minulé sezoně.

Telnice zrenovovala vleky

Připravená děla jsou i na sjezdovkách v Klínech na Mostecku a Zadní Telnici na Ústecku. V největším středisku na Ústecku prošly před sezonou renovací všechny starší vleky, provozovatelé pořídili i nové vybavení kompresorovny a upravují také zázemí lyžařské školy a půjčovny.

Novou sjezdovku připravilo na sezonu také středisko Klíny na Mostecku. Na místě bývalého snowparku tam vznikla asi 300 metrů dlouhá sjezdovka pro začátečníky. Snowpark provozovatelé přesunuli na sjezdovku Pařezovka.

Klíny letos nabídnou i každodenní večerní lyžování. Novinkou je i posílení zasněžovacího systému nebo možnost nákupu skipasů přes e-shop.