Byty pro sociálně potřebné lidi v krásnobřezenské ulici 1. máje v letošním roce nebudou. Společnost Hannainvest, která hodlá nemovitost upravit, však od záměru neustoupí. Byty tu vyrostou nejspíše příští rok.

Nestihli termín

„Kvůli zádrhelům jsme nestihli termín podání státní dotace. Chceme to udělat v příštím roce," řekl zástupce investora Milan Mraček.

Ve zdevastovaném domě chce společnost vybudovat deset bytů s takzvaným usměrněným nájemným. Sloužily by lidem, kteří jsou ve složité finanční situaci. Firma chce zároveň lidi pečlivě vybírat, aby byli bezproblémoví. „Podobný dům jiná firma našeho jednatele již provozuje na Střekově," uvedl Mraček.

Starostka Yveta Tomková potvrdila, že se byli ve střekovském domě podívat. „Funguje naprosto bezproblémově," uvedla. Firma se s radnicí dohodla, že jí bude nájemníky navrhovat a ona si je ještě prověří. Bydlet by zde mohli například i senioři nebo matky samoživitelky.

Změnili názor

Někteří obyvatelé neštěmického obvodu byli původně proti. Báli se, že se sem mohou přistěhovat problémoví lidé. „Poté, co mi zástupce společnosti záměr vysvětlil, jsem na vše změnila názor," uvedla například Eliška Cesarová.

Cenu opravy domu společnost Hannainvest odhaduje na 6,6 milionu korun, státní dotace by měla přesáhnout pět milionů korun. Byty pro lidi v sociální nouzi pak společnost bude muset provozovat po dobu dvaceti let.

Nájemné v nich bude nízké. Zhruba tak od 1 200 do 2 000 korun. Dům bude nízkoenergetický.