Na Ústecko zavítal pátý ročník putovní akce Dvoutakti na kolejích.

Návrat do rodiště

Majitelé několika desítek vozidel z produkce bývalé NDR si jako základnu vybrali kemp v Chabařovicích. Odtud vyráželi na spanilé jízdy po okolí. „Již v pátek se část účastníků vydala do kopců kolem Krupky, Cínovce a Telnice a přejela i na území Německa, čímž se vozidla vrátila na chvíli do svého rodiště," uvedl Milan Rudik, jeden z organizátorů.

V sobotu se kolona projela přes celé Ústí na Střekov. U nádraží se v režii Ústeckého Veteran Car Clubu vzpomínalo na to, jak se jezdilo za Husáka. Tak se totiž jmenoval program, v jehož rámci došlo kromě výstavy vozidel i na dětský den, soutěže s dopravní tematikou, kouzlení, návštěvu parní vodárny a jízdu zubrnickou lokálkou.

„Prohlédli jsme si areál souboru lidové architektury a železniční muzeum. Pro všechny milovníky kolejových vozidel proběhlo seznámení se stavem projektu na záchranu poslední ústecké tramvaje," doplnil Rudik.

Retrodiskotéka a táborák

Odpoledne se kolona přesunula k trmickému zámku, kde došlo k dalšímu spojení se železnicí, tentokrát modelovou. Závěr sobotního programu proběhl v Chabařovicích, kde si pořádající organizace A.I.C.E, z. s. odbyla svoji valnou hromadu, po které následovala retrodiskotéka, táborák a volná zábava.

Třídenní program skončil nedělní výstavou vozidel na dolním parkovišti hradu Střekov. Drtivou většinu účastníků tvořila vozidla, která patřila až do devadesátých let k těm nejběžnějším na našich silnicích a občas se s nimi můžeme setkat v běžném provozu i dnes.

Tedy Trabant 601 a Wartburg 353 v různých typech a úpravách. Větší kreativitu projevují majitelé „Malého vozu na velké cesty". Tak zněl oficiální reklamní slogan Trabantů.

Kabriolet i pocta plzeňským hokejistům

V Čechách se pro lidové vozítko s bakelitovou karosérií v sedmdesátých letech ujala přezdívka „Splašený vysavač". O víkendu byl k vidění v úpravě kabriolet, služební vozidlo Veřejné bezpečnosti, večerníčkový Trabant, rallye nebo fan-car.

Ten dorazil z Plzně a celý byl věnovaný tamním hokejistům, jejich mistrovskému titulu z roku 2013 a speciálně pak legendě Martinu Strakovi.