S ojedinělým nápadem, jak ještě jinou formou podpořit herce z Činoherního studia, přišla provozní restaurace Resslovka na Klíši Eva Vítková.

Z každého vypitého piva půjde 1 koruna na sbírkové konto. „Pivo ale nezdražíme," ubezpečuje Vítková všechny štamgasty. Ti nápad vítají.

Chtěla podpořit herce a zachování Činoherního studia. Nápad vznikl spontánně. „Já do divadla sice nechodím. Při mém povolání na to nemám moc času. Ale můj syn tam chodí se školou na různá představení. Chce být hercem, on je takový šoumen. Všechny hry, co se hrály v Činoheráku, se mu moc líbily," říká provozní Resslovky Eva Vítková.

Zapojit i ostatní

Záměrem spolku Činoherák Ústí je rozšířit sbírku i do více provozních zařízení po městě.

„Nejde nám o to navádět lidi k alkoholismu. Spíše chceme zapojit hostinské v Ústí, ale i jinde v republice, do našeho boje za dobrou věc za záchranu ústeckého Činoheráku," vysvětluje Veronika Vendlová, tisková mluvčí spolku Činoherák Ústí s tím, že výši částky z každého piva si hospodští stanoví sami, stejně tak se rozhodnou, zda kvůli tomu pivo zdraží nebo nikoli.

Provozovny, které se do projektu zapojí, budou označeny samolepkou „Zde piju pro Činoherák" a vybaveny stojánky na stůl, kde si hostinští sami vyznačí výši odvedené částky za jedno pivo.

Transparentní konto

Vybrané peníze pak jednou za měsíc úhrnně převedou na transparentní sbírkové konto spolku Činoherák Ústí. Zájemci se mohou hlásit na adresu piju@cinoherak-usti.cz.

Do restaurace naproti kampusu si občas zajdou i bývalí herci Činoheráku. „Přišla sem nedávno taková sympatická paní. Daly jsme se do řeči a vyprávěla mi, jak ani nemá na nájem. Že má poslední dvě stovky v kapse. A nikoho to nezajímá. Je to hrozné, kam až to magistrát nechal dojít," soucítí s herci provozní Vítková.