Tak komplexní systém turistického značení, jaký je v České republice, mají málokde. Tímto faktem se pyšní Klub českých turistů (KČT). Potvrzují to i lidé, kteří na trasy a okruhy určené turistům každoročně vyrážejí. Na území Ústeckého kraje se značkaři starají o téměř tři tisíce kilometrů turistických cest. Udržují i rozcestníky, tabulové mapy a odpočívadla. Proto shánějí nové lidi.

Mostečanky Jarka a Lenka se každoročně těší nejen na zahájení turistické sezony. Když to počasí a čas dovolí, vyrážejí na túry nebo pochody. Rády mají zejména přírodu Krušných hor, ale nepohrdnou ani okruhem v okolí města Mostu. Průvodcem jim je samozřejmě mapa, ale tím hlavním vodítkem jsou právě turistické značky. Doposud se jim nestalo, že by někdy zabloudily.

„Pouze jednou, když jsme šly z litvínovských Louček na Dlouhou Louku, tak tam bylo značení takové pofidérní, ale to už je několik let zpátky,“ řekla Deníku Jarka s tím, že jinak je turistické značení opravdu pohodové.

Ilustrační foto
Ústecké pečovatelky získají po letech čekání nové sídlo

Podobné zkušenosti má další Mostečanka Dana, která občas s kamarádkou cestuje za turistikou až na Děčínsko. „Jezdíme do Chřibské a vyrážíme na trasy po okolí. Všechny značky jsou tam, kde mají být. Nikdy jsme nezabloudily,“ řekla.

Většina výletníků považuje turistické značení za samozřejmou věc. Jeho udržování na vysoké úrovni však vyžaduje hodně velké úsilí. Značené trasy, a to nejen pro pěší, ale i cyklotrasy nebo lyžařské okruhy a magistrály, jsou dnes totiž nedílnou součástí moderního systému cestovního ruchu. Své o tom ví i předseda krajské komise značení Ústeckého kraje Václav Nič.

Zájemců není málo

„Děláme nábory, na které se hlásí poměrně dost lidí, potíž je ale v tom, že ne všichni projdou přípravou a úspěšně absolvují školení,“ uvedl Nič. Podle něj má i turistika v dnešní době stále se zvyšující nároky a ty se musí zákonitě přenést i na značkaře. Jak poznamenal, Klub českých turistů chce, aby značkaři byli buď přímo z jeho řad, nebo se stali jeho novými členy. A to zase řada těch, kteří projeví zájem o tuto činnost, odmítá. „Navíc populace KČT stárne a tak my, jako jeho členové, hledáme své nástupce. Samozřejmě hlavně z řad mladších ročníků,“ dodal předseda značkařů Nič.

IX. ročník Ústeckého pivního jarmarku.
FOTO: Ústecký pivní jarmark zaznamenal opět vysokou návštěvnost

Klub českých turistů v Ústeckém kraji připravuje v této sezoně několik novinek. V Krušných horách chce označit novou cestu k rozhledně Jeřabina ležící mezi obcemi Křížatky a Mníšek na Mostecku. Na Žatecku se zase připravuje nová cesta na zámek Stekník, kde by měly vzniknout hned dva okruhy. Na trase prvního z nich bude zajímavostí stará chmelnice, v druhém pak kaplička.

Barvy a význam turistických značekIlustrační fotoZdroj: DENÍK/Karel Rozehnal
Jednotlivé základní pásové turistické značky v kombinaci s bílou:
Červená - dálkové nebo hřebenové trasy
Modrá - označuje významnější trasy
Zelená - značí kratší místní trasy
Žlutá - označuje spojky nebo zkratky