„Jsou tady signály z řad veřejnosti, magistrátu, ale také od místostarosty Karla Kariky (PRO!Ústí), kdy zaznívá nespokojenost s prací starosty. Snažili jste se s námi všichni pěkně scházet a domlouvat to, tak si teď pojďme nalít čistého vína a hlasovat tajně o odvolání starosty," řekl během jednání Fišer.

OPOZICI NEVONÍ ZMĚNY

Podporu jeho návrhu ovšem vyjádřilo pouze sedm zastupitelů z přítomných dvaadvaceti. Hýbnera podrželi politici z PRO!Ústí, KSČM a bývalí členové ANO. „Poprosím, aby mě už nikdo nekontaktoval, protože když s něčím přijdu, tak si za tím musím stát," reagoval směrem k politickému plénu rozhořčeně Vladimír Evan (UFO), který také hlasoval pro Hýbnerovo sesazení.

„Doufám, že se ráno sami sobě dokážete podívat do očí. Do takového marastu, do jakého jste městský obvod přivedli, ho nikdo už dostat neumí," přidal se Fišer. Sám starosta Hýbner vnímá pokus o své svržení jako opoziční politický akt.

„Opozice nemá ráda změny, které na našem obvodě nastaly. Chtějí vše vrátit ke starým pořádkům. Nepřekvapuje mě to, ovšem nikdo mě neoslovil s tím, že by měl vůči mně nějaké výtky," reagoval Kamil Hýbner. Podle jeho slov zastupitelé spolu normálně komunikují o běžných věcech.

„Rozpočet je připravený pro celé město, nejsme parlament, u nás přeci chodník ani úklid není pravicový nebo levicový. Přesto je povinností opozice odvolání zkoušet. Beru to jako velký signál, který má ale úroveň pouze těch sedmi hlasů," podotkl Hýbner. Jedním z těch, kdo zvedl ruku pro jeho svržení, byl zastupitel za ODS Jan Tvrdík.

JE TO PRÝ ÚSMĚVNÉ

„PRO!Ústí a bývalí členové ANO nás oslovili, že mají se svým starostou velké problémy. Do poslední chvíle jsem tedy žil s tím, že ho chtějí odvolat. A najednou, když se to navrhne, tak ti, co nás přemlouvali, pro to ruku nezvednou. Je to úsměvné," sdělil Tvrdík. Podle oslovených zastupitelů byl jedním z iniciátorů starostova sesazení i současný místostarosta Karel Karika (PRO!Ústí).

„Nedošlo k žádné dohodě, abychom vytvořili novou stabilní koalici na městě. Proto jsme se jako PRO!Ústí rozhodli se neúčastnit čehokoli. Nechtěli jsme dopustit, aby u nás byla politická situace stejná jako na Střekově," reagoval Karika.

Po včerejším jednání oznámila Eva Žaludová, že už nechce být členkou PRO!Ústí. „Neberu to tak, že by její odchod poškodil PRO!Ústí. Zkrátka od nás odchází člověk, který má úplně jiné názory," komentoval Karika.