Hejtmani, primátoři, starostové a další uvolnění i neuvolnění komunální politici by podle pondělního nařízení vlády mohli dostat přidáno v rozmezí zhruba od 700 do 3 500 korun. Ústecký deník se zajímal o názor starostů z několika měst a obcí.

Čerstvá novinka

Plat primátora statutárního města by se po úpravě mohl přiblížit 70 000 korun. „Je to příliš čerstvé. Musíme to probrat s panem tajemníkem a domluvit se na dalším možném postupu," uvedl ústecký primátor Josef Zikmund (ANO 2011).

„Ještě jsme to vůbec neřešili, je předčasné se k tomu vyjadřovat," podotkl starosta obvodní radnice Město Kamil Hýbner (ANO 2011).

Starosta Petrovic Zdeněk Kutina (NK) chce počkat na písemnou podobu nařízení vlády. „V mém případě by zvýšení dělalo asi jedenáct stovek. Platy starostů dosud vycházely ze zákona, byly pevné. Jestli nyní stanoví zastupitelstvo starostovi nižší plat, mělo by také snížit jeho úvazek. Každopádně to projednáme na zastupitelstvu," dodal Kutina.

Zasloužené zvýšení

Bez ohledu na rozhodnutí zastupitelstva považuje starosta Malečova Petr Kůstka (NK) případné zvýšení platů za zasloužené.

„Na radnicích se nepřidávalo několik let. Přitom starosta má velkou odpovědnost, řídí příspěvkové organizace, jejichž ředitelé často berou více než on. Neznám všechny podrobnosti rozhodnutí vlády a nemohu teď říci jasné ano nebo ne, ale budeme se o tom bavit v radě a v zastupitelstvu obce," vysvětlil starosta Kůstka.

Starosta Velkého Března Michal Kulhánek (ODS) se bude zajímat také o možnost přidat ostatním zastupitelům.

„Nejde jen o starostu, ale je tu dalších čtrnáct lidí, kteří pro obec dělají hodně práce a chci zjistit, jakým způsobem jim budeme moci alespoň něco zaplatit," připomněl Kulhánek.