Od záměru si slibuje přivedení nových investic a zajímavých společností do krajské metropole.

CESTA ZA PÁR KORUN

„Některé nápady se mohou narodit i přímo v Ústí. Snaha o založení centra je tak na cestě k naplnění vize Ústí jako centra výzkumu a vývoje v oblasti čistých technologií a také vývoje autonomních systémů řízení vozidel," vysvětlil Hausenblas.

Na projektu se podílí Inovační centrum Ústeckého kraje, lidé z ústecké univerzity, České vysoké učení technické, některé již existující startupy v oblasti kultury a 3D tisku, ale taktéž například pražský inkubátor NODE5 a zástupce technologického parku Nupharo u Libouchce.

Součástí unikátního, ve světě však zcela běžného a zavedeného centra bude rovněž takzvaná coworkingová kancelář.

„Jde o sdílené pracovní prostory, kde spolupracují kreativní lidé na nejrůznějších projektech a kde se rodí nápady a zajímavé myšlenky. Také se zde konají přednášky a setkání, kde se lidé potkávají, sdílejí znalosti a navzájem se inspirují. Je to také cesta jak opravdu za pár korun získat pracovní prostor pro rozebíhající se podnikání nebo nápad," podotýká Hausenblas.

OBROVSKÝ POTENCIÁL KRAJE

V Ústeckém kraji je nejvyšší nezaměstnanost v zemi, region podle ředitele Inovačního centra Ústeckého kraje Tomáše Sivička disponuje obrovským potenciálem. „Jsou tu tisíce mladých lidí z univerzity, kteří v kraji mohou zůstat a vytvořit ekonomickou sílu do budoucna. Region má šanci dál rozvíjet například svou energetickou expertízu do nových, atraktivních oblastí čistých energii," uvedl Siviček.

Právě na mladé lidi z univerzity a začínající podnikatele se chce Hausenblas zaměřit. Jedním z těch, kteří na projektu spolupracují, je taktéž mladý podnikatel Tomáš Hart ze společnosti Label de Mimo. Ten se zaměřuje na organizování nejrůznějších kulturních a alternativních akcí a natáčení videoklipů. Sám rovněž vyhledává nové start up projekty.

„Startup centrum vnímám jako skvělý nápad pro náš Ústecký kraj. Jakoukoli novou platformu pro realizaci podnikatelských záměrů vítám," říká Hart.

A kde novinka pro podnikatelské začátečníky vyroste? „Rádi bychom startupové centrum umístili někde v centru města, aby mohly vznikat synergie blízkosti univerzity, Hraničáře a Fokusu," uvedl Martin Hausenblas.

Co je to startup?Startup označuje nově vznikající projekt nebo začínající firmu často ještě ve fázi podnikatelského záměru. Ve startupovém centru dostanou začínající podnikatelé a firmy jak technickou, tak administrativní a obchodní pomoc pro svůj rozvoj.