Od nového školního roku se v ní na práci ve firmě bude připravovat na třicet žáků. „Sedm z nich nastupuje do prvního ročníku, získají podobně jako jejich spolužáci všechno potřebné vybavení, včetně nářadí, pracovního oblečení, dáme jim stipendium, zaplatíme ubytování, stravování a jízdenky," uvedla Jana Kořínková, vedoucí personálního útvaru stavební společnosti.

Žáci se musí zavázat k tomu, že ve firmě odpracují minimálně tři roky. „Záruka pracovního místa je hlavní jistota, kterou nabízíme. Dřív s tím byly trochu problémy, později hlavně rodiče pochopili, jak moc to znamená," připomněl personální ředitel Tomáš Zámečník.

MAJÍ SVÉHO PATRONA

„Spolupráce probíhá od roku 2008 a stále se vyvíjí. V současné době pro Metrostav vychováváme zedníky, tesaře a strojní mechaniky. Zájem žáků a jejich rodičů o zařazení do tohoto programu je velký. Vhodní kandidáti proto v prvním pololetí procházejí takzvaným draftem, ve kterém se rozhodne, zda budou v programu pokračovat," vysvětlil ředitel školy Vítězslav Štefl.

Od společnosti dostanou také svého patrona, který se jim bude věnovat nejenom během školní přípravy, ale také při odborných praxích a po nástupu do zaměstnání.

Firma spolupracuje se sedmi školami v celé republice. Absolventi programu tvoří asi deset procent jejích zaměstnanců. „Spolupráce zaktivizovala i další firmy. Takže nyní mají naši žáci více možností výběru a uplatnění v zaměstnání. Zdá se to jako práce navíc, ale jsme jedna z mála škol v kraji, které takové příležitosti nabízejí," dodal Štefl.