Týkájí se i zoologické zahrady. „Naši pracovníci prémie už dostali včetně benefitů v podobě poukázek na rehabilitace či do lékárny," uvedla ekonomka zoo v Ústí Jitka Lízlová.

Záleží na vedoucích

Ani městské služby (MS) nezapomínají na své zaměstnance, na odměnách rozdají celkově statisíce korun. „Vždy záleží na ekonomické situaci podniku, mzdových prostředcích a výsledcích práce. Tyto tři faktory se u nás letos sešly a umožňují nám odměny vyplatit," vysvětlil ředitel MS Miroslav Harciník.

Podle jeho slov ale nepůjde o plošné odměňování. „To by bylo nespravedlivé. Každý vedoucí dostane určitý budget, který následně dle zásluh rozdělí mezi podřízené. V lednu pak uspořádáme novoroční setkání se společným obědem, kde všem osobně poděkuji," doplnil Harciník.

Pod stromeček dostanou odměnu také zaměstnanci ústeckého magistrátu. Tajemník Jiří Javorčák však říká, že souvislost s Vánoci prémie nemají. „Jde o poděkování za půlroční odvedenou práci. U někoho to dělá zhruba jednu měsíční výplatu, tedy jakýsi třináctý plat, u jiného je to mnohem méně. Vždy záleží na jednotlivých vedoucích odborů, jak své podřízené ohodnotí," sdělil tajemník.

Odměny dostanou i VPP

S termínem vánoční prémie nepracuje ani firma ČEZ. „Naši zaměstnanci jsou odměňováni na základě individuálního pracovního výkonu a také toho, jak se daří celé firmě," sdělila mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy Soňa Holingerová.

Konkrétní odměnou jsou pak podle Holingerové tradiční neformální společenská setkání zaměstnanců s vedením společnosti. „Pořádáme je jako poděkování zaměstnancům za jejich celoroční práci," podotkla Holingerová.

V městském obvodu Neštěmice se prémií dočkají dokonce i pracovníci veřejně prospěšných prací.

„Jsou to lidé, kteří pracují po celý rok venku, za každého počasí a za minimální mzdu. Jejich práce se přitom velmi pozitivně odrazila na tom, jak to v našem obvodě vypadá. Pracovníci VPP si finanční odměnu určitě zaslouží," doplnila starostka Neštěmic Yveta Tomková.