Šancí na příjemné zahájení svátků nejenom pro osamělé lidi je Štědrý večer v restauraci. I v Ústí nad Labem se taková příležitost nabízí.

Večeře bez starostí

„Jsme se sestrou oba singl a chodívali jsme na Štědrý den k mamince. Letos jí chceme ušetřit práci a shánění, a tak se chystáme na Větruši. Nebude to levné, ale bereme to jako rodinnou událost. Po večeři půjdeme ke stromečku rozbalovat dárky," svěřil se Josef Veselý z Dobětic.

„Místo ještě máme, stále přijímáme rezervace," sdělila Deníku provozní Hana Horáčková. Štědrovečerní hosté si budou moci vybrat z klasiky typu smažený kapr nebo grilovaná vinná klobása s bramborovým salátem, husí pečínku se špenátovými lokši a rakytníkovou omáčkou, pražskou šunku od kosti s vánočním kubou a nakládanou zeleninou nebo uzený filet štiky kapské s pečeným slaným koláčem. Podávat se bude také krémová polévka s raviolou plněnou rybím masem se šafránem a zeleninou, předkrm vánoční zvěřinová paštika s mandlemi, glazovanými kanadskými brusinkami a máslovou bagetou a jako dezert mandlový gratin s pálenkou, vanilkou a mátovým cukrem.

Kapr se salátem přijde na 148 korun, husí pečínka na 238 korun, polévka bude za 42 korun a dezert za 44 korun.

Zábava nekončí

Většina ostatních restaurací ve městě zavře už odpoledne. V hotelu Vladimir bude mít restaurace otevřeno do 19.00. V restauraci Benada hotelu Clarion zavírají ve 21. 30. „Speciální štědrovečerní menu nechystáme. Hosté si mohou vybrat z jídelního lístku. Na oběd i na večer už máme několik rezervací," řekl provozní Karel Žižka.

Rozbalením dárků večer nekončí. Příležitost pro ty, kteří chtějí vyrazit mezi lidi, nabízí například pivnice U Rybáře nebo Tipka na Klíši. „Otevřeme v osm večer a pojedeme do rána. Nic speciálně vánočního nenabídnu, ale budou utopenci, klobásy nebo třeba steaky. Piva a dalšího pití mám připraveno dost," informoval majitel Karel Tippman.