Nemohla najít práci. Dnes Olga Platichová sama pomáhá druhým shánět zaměstnání. Dobrovolně a nezištně v Sociální agentuře. Přišla sem v roce 2009 a od té doby pomohla stovkám handicapovaných lidí k výdělku.

Pomáhá neviděna

„Tehdy jsem měla spoustu času. Když mě oslovila kamarádka, tak jsem jí na to kývla. Měla jsem pocit, a mám ho do- dnes, že jsem užitečná a někomu pomáhám," líčí Olga Platichová začátky v agentuře.

Podle Hany Buchalové z agentury její příchod leccos změnil. Do té doby tu totiž dobrovolníci pracovali především jako lektoři kurzů na PC nebo cizích jazyků a pomáhali s administrativou.

„Olinka ale pomáhá konzultantce při vyhledávání vhodných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením. Poskytuje nenápadnou pomoc oproti lektorům. Právě to je ale možná cennější a důležitější. Nebýt vidět, ale přispívat svým nasazením," vysvětluje Hana Buchalová.

Díky Olze Platichové databáze agentury obsahuje vždy kolem šedesáti pracovních míst, která jsou vhodná pro lidi se zdravotním postižením. Nemusejí přitom zrovna být upoutáni na vozíček. Například Irena Nováková trpí psychickým onemocněním. Jedním z jeho projevů jsou například časté a silné depresivní stavy.

„Mám za sebou mnohaletou praxi v administrativě a nevěřila jsem, že se ve svém oboru po onemocnění ještě uplatním," popsala Irena Nováková.

Potřebovala zaměstnavatele, který by pro její zdravotní stav měl pochopení. I díky Olze Platichové nakonec vše dobře dopadlo. „Jsem moc ráda, že to vyšlo a že mi agentura pomohla. Nevím, bez pomoci bych to asi sama nedokázala," myslí si Irena Nováková.

Rozzáří den

Olga Platichová přitom ale o svém dobrovolnictví většinou nemluví. „Pomáhám prostě s prací, pro kterou mám schopnosti. Jsou to jen čtyři hodiny týdně, nestojí to ani za řeč. Všechna jednání obstarají kolegyně," odmítá chválu.

S tím ale lidé z agentury nesouhlasí. „S jejím vstupem do kanceláře přichází sluníčko, které rozzáří den na pracovišti. Také klienti si její úsměv a vstřícnou povahu vždy chválí a svým optimismem a humorem oživuje i schůzky našich dobrovolníků," dodává Hana Buchalová.